Осветиха първата нова катедрала от близо век в Ловеч

Осветиха първата нова катедрала от близо век в Ловеч | StandartNews.com

За първи път от 91 години у нас беше осветен нов катедрален храм – „Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч, съобщава bTV.

Църквата се оказа тясна за миряните, които дойдоха на церемонията.

Изграждането на църквата е започнало през 2005 г., като тя има 850 кв. м застроена площ, висока е 25 метра и има красиво архитектурно оформление. Полилеите за поръчвани от Русия и Украйна, стенописите са дело на зографа Владимир Аврамов, а дърворезбованият иконостас е на смоленски майстори.

Катедралата разполага с две нива, като на приземния етаж е разположен вече осветеният храм "Въведение Богородично". Църквата е оборудвана и с помещения, където ще се помещават храмовата библиотека и стаята за неделно училище, което предстои да бъде открито през настъпващата есен.

Освещаването на храма сбъдва мечта на гражданите на Ловеч и техните митрополити, датираща още от началото на миналия век. Едва през 2001 г. е закупена земя за катедралата, а изграждането й е резултат от усилията на митрополит Гавриил и даренията на държавата, фирми и граждани.

Патриарх Неофит: Осъществи се мечтата на поколения православни християни от Ловчанска епархия

В неделята на светите Мироносици, които първи от всички бяха удостоени с вестта за Христовото възкресение се осъществи мечтата на поколения православни християни от Ловчанска епархия да имат нов катедрален храм посветен на светите равноапостолни братя Кирил и Методий – просветители на българския народ и небесни покровители на град Ловеч. Това каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит пред събралите се миряни по време на Светата Литургия, отслужена в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий", съобщава „Фокус".

„Възпрепятствана през годините от всевъзможни обстоятелства, този копнеж беше възроден в самото начало на новото столетие, когато по инициативата и с най-активното съдействие на Високопреосвещения Ловчански митрополит и наш събрат Гавриил беше положено началото на величествения градеж, на който всички ние сме свидетели. Настъпи краят на очакванията и благолепният нов Божи дом гостоприемно отваря врати за всички търсещи Бога и жадуващи за спасителната православна вяра", заяви патриарх Неофит.

„Да благоволи Бог, щото с времето този прекрасен храм да се превърне в истински църковен център на града и епархията, в средище на активен духовен и културен живот, в слава за ловчанлии и притегателно място за гостите на древния и очарователен Ловеч", каза още Негово Светейшество патриарх Неофит в словото си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай