Омбудсманът: ЦИК даде тон да не спазваме законите

Манолова пуска жалби до КС срещу закона за МВР

Омбудсманът: ЦИК даде тон да не спазваме законите | StandartNews.com

ЦИК даде лош пример на гражданите и  тон, че законите може да не се спазват, обяви омбудсманът Мая Манолова пред БНР. "Нямало време, техническа възможност. Сега хората, които нямат доходи могат да кажат, че няма да плащат данъци", продължи Манолова. 

Според нея от Централната избирателна комисия е трябвало по-рано да кажат, че няма да се справят с осигуряването на машини или да не обжалват пред ВАС, а да разделят поръчката на лотове. Сега е възможно изборите да бъдат пратени в Конституционния съд.

"Не бих се включила в този хор, защото участниците в него преследват основно свои партийно-политически цели. В крайна сметка, трябва да се осигури възможност на гражданите спокойно и без проблеми да упражнят своето право на глас. След това, в зависимост от това как са се справили организаторите, ще има или няма да има жалби в Конституционния съд. Няма как предварително някой да каже: "Спокойно. Правете каквото искате. Ние няма да обжалваме" или пък: "Каквото и да се случи на изборите, ние ще подадем конституционна жалба", заяви омбудсманът. 

Манолова бе категорична, че няма да остави "Топлофикация" в София и следи нейните действия, защото имало много подводни камъни в обещанията за компенсации.  "През тази седмица изпратих настойчиво писмо до ръководството на "Топлофикация" с искане да обявят на сайта си списък със сградите и абонатните станции, които ще бъдат обезщетени за причинените им неудобства, защото ако хората разберат след 15-ти март, когато получат сметките си за февруари, ще бъде вече прекалено късно да потърсят своите права по административен път или по съдебен ред. "Топлофикация" отрича, но аз съм го проверила от няколко източника, че данните ден по ден и час по час за това подавана ли е в една сграда топлинна енергия се съхраняват само 30 дни. След това се заличават! Тоест на 15 март, когато хората ще получат своята сметка за месец февруари, данните за това на от 5 до 12  февруари имали ли са подадена топлоенергия или не, вече ще бъдат заличени", обяви тя. 

Омбудсмянът обяви също, че пуска жалба до Конституционния съд за два текста от Закона за МВР. "Реално няма доволни от промените там. "Полицаите и пожарникарите пък „остават в същата ситуация", вместо да получат по справедливо заплащане. Получават се огромни дисбаланси.Лица със средно образование, които работят по Кодекса на труда, получават по-високи възнаграждения от полицаи, които са на улицата и от инспектори. Този проблем няма как да бъде решен само с подзаконови нормативни актове, с административни мерки и с обезщетение от страна на ръководството", завърши Манолова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай