ОБЗОР: Свързваме Балканите със свръхбърз интернет

ОБЗОР: Свързваме Балканите със свръхбърз интернет | StandartNews.com

България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет от пето поколение (5G), който може да бъде паралелен на изгражданите в момента пътни връзки между държавите от региона. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски на среща в София с ръководителя на генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии" в Еврокомисията Роберто Виола.

„Проектите за изграждането на коридори 8 и 10 предвиждат полагане на оптична инфраструктура за свръхбърз интернет, което е още една съществена предпоставка за осъществяването на този дигитален коридор. Нашата политическа амбиция е държавите от Западните Балкани да се интегрират в общото европейско семейство, което със сигурност включва и 5G мрежата", каза Московски. Той подчерта, че България като председател на Съвета на Евросъюза, ще положи максимални усилия това да се случи.

От своя страна Роберто Виола потвърди, че ЕК ще помага активно в този процес и подчерта, че цифровизацията и свързаността ще са едни от най-важните теми, които ще се дискутират на срещата на върха в София за Западните Балкани на 16-17 май. Българското председателство може да има привилегията да затвори успешно една от най-важните теми – Кодексът за електронните съобщения, заяви още Виола. По думите му това ще бъде голямо постижение във връзка с разгръщането на високоскоростен интернет от пето поколение, паралелно с усъвършенствания транспорт. Московски и Виола изразиха увереност, че по време на българското председателство ще бъде постигнат значителен напредък и по новите европейски регулации за защита на личните данни на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай