ОБЗОР: Спират от движение неизправните коли

ОБЗОР: Спират от движение неизправните коли | StandartNews.com

При установяване на опасна техническа неизправност при техническия преглед временно ще се отнема регистрацията на автомобила. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, с които се изменя и Законът за движение по пътищата.

МВР и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще си обменят технически данни за регистрираните автомобили и за периодичните им технически прегледи. Когато при периодичен технически преглед се установи опасна неизправност, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще уведомява МВР за временно отнемане регистрацията на автомобила. След получаване на уведомлението с отбелязване в автоматизираната информационна система на МВР временно ще се отнема регистрацията и ще се уведомява собственикът на колата. След отстраняване на опасната техническа неизправност и след като неизправният автомобил е преминал технически преглед, "Автомобилна администрация" ще уведомява МВР и ползването на колата ще се разрешава отново, като няма да има нова процедура за регистрация. По думите на Цветан Цветанов, "когато бъде оправен съответният автомобил, той може да бъде върнат обратно, за да се движи по пътищата на страната". За целите на регистрацията на превозните средства ще може да се извършва и обмен на информация с държавите членки на Европейския съюз.

С глоба от 500 до 3 хил. лв. ще се наказва водач, който, без да спазва установения ред, навлиза след пътен знак, забраняващ навлизането на подобно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос над означените, реши парламентът.

С приетите от парламента вчера поправки се въвеждат изменения и в други закони сред които са Законът за движение по пътищата и Законът за националната система за спешни повиквания с телефон 112. С промените от следващата година се регламентира и тестовото внедряване на системата eCall. Това е спешно повикване към тел. 112, направено от превозно средство при катастрофа. Системата подава спешен сигнал при задействане на въздушните възглавници на автомобила и подава автоматичен сигнал за точното време и място на катастрофата. Системата може да бъде задействана и ръчно.

Служителите на МВР вече ще могат да оказват съдействие при наблюдение на държавната граница и да задържат нарушителите. Те ще могат да осъществяват охрана или пропускателен режим в района на охраняван от МВР обект. Оградата по границата беше включена в списъка на обектите и дейностите, които МВР охранява с полицейски органи, включително и със сигнално-охранителна техника. С окончателните промени парламентът допусна функционирането на пожарни екипи от двама души в населените места до 5000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай