Обезопасяават допълнително пътя Русе - Бяла

Обезопасяават допълнително пътя Русе - Бяла | StandartNews.com

Регионалното министерство ще вземе допълнителни мерки за обезопасяването на пътя-убиец Русе - Бяла. В момента част от пътното платно се преасфалтира, а до две седмици ще бъде поставена и маркировка. През следващата година предстои да се рехабилитират основно още 15 до 20 км по направлението, съобщи в Русе регионалният министър Николай Нанков.

Идеята на министерството е пътят да бъде използван като алтернативно трасе на бъдещата магистрала Русе - Велико Търново. Строителството й обаче ще започне едва през 2018-а, а дотогава ще държавата ще отдели средства за ремонт на сегашния път. Специално внимание ще бъде отделено на Беленския баир и кръговото кръстовище край Бяла, където стават най-много инциденти.

Пътната агенция съвместно с общината ще изградят аварийна дига от инертни материали, ще се постави осветление и ще се подменят част от защитните съоръжения.

Държавата ще финансира изграждането на двете основни магистрали в Северна България – „Хемус" и Русе - Велико Търново, като ще започне със средства от държавния бюджет и ще продължи с пари от тол таксите. Стартът на тол системата е на финалната права, обяви министър Нанков. „КЗК се произнесе за допускане предварително изпълнение, което искахме, отхвърли жалбите на жалбоподателите. Миналата седмица се произнесе и по същество в наша полза, така че предстои сключване на договор с избрания изпълнител за тол системата", каза още Нанков.

В Русе министърът присъства на първата копка на проекта за рехабилитация на кея на река Дунав и се срещна с обитателите на пропадащия блок „Русия", където ще се бъде реализиран пилотен за България проект по програмата за енергийна ефективност - за едновременно укрепване и саниране на блока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай