Някои ремонти в столични училища и детски градини ще продължат и след 15 септември

Някои ремонти в столични училища и детски градини ще продължат и след 15 септември  | StandartNews.com

Има ремонти в столичните училища и детски градини, които ще продължат след 15 септември. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на изграждането и възстановяването на градината при колелото на трамвай номер 5 в кв. „Княжево".

На въпрос как вървят ремонтните дейности по училищата, кметът на София отговори: „Навсякъде се работи активно. Тази година изпълняваме големия проект за ремонт на детски градини и училища по ОП „Региони в растеж". Това е цялостна реконструкция със саниране и изисква повече време. Имам уверението, че районните кметове и директорите са направили нужната организация никъде това да не попречи на учебния процес. Ще имаме нова сграда на училище. Ще открием 15 септември в новата сграда на I АЕГ, която е изцяло готова и се оборудва в момента. На практика тя увеличава с 50% възможностите на гимназията, както и на основното училище, което в тази сграда", заяви още тя.

Ремонтът на градинката при колелото на трамвай №5 трябва да приключи до края на годината, каза още Йорданка Фандъкова. „Квартал „Княжево" е доста труден квартал и през годините назад с районния кмет направихме конкретен план за инвестиции в него. Миналата година направихме цялостно саниране на 26-о училище в кв. „Княжево" с ремонт на двора. Това е едно от малкото училища в София, които е изцяло ремонтирано. Тази година строим нова сграда на детска градина за 2 групи, заедно с физкултурен салон. Санираме и модернизираме старата сграда. Това са сериозни инвестиции и то в най-важното – в децата", допълни тя.

„Едновременно с това по предложение на районния кмет беше направен проекта за тази градина на колелото на трамвай номер 5. Това са близо 5 дка площ, на които ремонтът вече тече и трябва да приключи до края на годината – с нови алеи, две детски площадки, озеленяване и осветление на цялото пространство. Ще бъде възстановена чешмата, която всички харесват. Най-важният проект, който предстои за квартала е реконструкцията на трамвайната линия номер 5, заедно с доставката на изцяло нови трамваи. Трамваят става бърз трамвай – обособено е трасето. На практика това дава възможност на хората от кв. „Княжево" да слизат бързо и удобно до центъра", заяви още кметът Йорданка Фандъкова.

По думите й процедурата е била забавена заради обжалвания, но от вчера вече има избран изпълнител за реконструкция на трамвайните релси и до края на месеца тече срок за обжалване. Фандъкова заяви, че реконструкцията на трамвайните линии ще започне на пролет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай