Неофит: Празнувайте с радост този ден на прошка

Неофит: Празнувайте с радост този ден на прошка | StandartNews.com

Да празнувате с радост този ден, в който може да даде на всеки от нас прошка и да получи такава, защото сам Христос е пожелал това от нас - "Прощавайте и простени ще бъдете". Това каза българският патриарх Неофит по повод на днешния ден, когато преди началото на Великия пост си прощаваме с близките, съобщава БГНЕС.

Стотици хора се бяха стекли в Руската църква „Св. Николай Чудотворец" в столицата, където днес се отслужи молебен на гроба на св. Серафим (Соболев) Софийски Чудотворец. Хората смирено изчакваха да се отворят вратите, които водят до криптата на църквата, в която се намира гробът на светеца. Лично патриарх Неофит водеше молебена, в съслужение с пловдивския митрополит Николай.

В края на молебена беше осветена новата икона на св. Серафим, която ще стои над гроба му, на мястото на неговия портрет.

По повод празника на светеца, патриарх Неофит каза: "Владика Серафим е почитан от целия български народ. Младите, които искат духовна подкрепа също идват при него. Той е много щедър в своите духовни благодеяния. Бог да ни помага винаги да си спомняме неговия живот, който стигна до святост и така и ние да имаме такъв ценен духовен наставник и в бъдеще".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай