Нанков: Поскъпването на водата е неизбежно

Нанков: Поскъпването на водата е неизбежно | StandartNews.com

Каквито и механизми да се приемат плавното прогнозируемо поскъпване на цената на питейната вода остава неизбежно. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков на дискусия за финансирането на ВиК-сектора, която е организирана от парламентарните комисии по регионално развитие и по околна среда и води. Тя се състоя в Народното събрание.

Министърът напомни, че в случая става дума за услугата предоставяне на питейна вода с необходимото качество и количество и отвеждането на отпадните води, която струва пари.

При повишението на цените ще се следи строго социалния компонент, коментира той. Нанков отбеляза, че се коментира и един термин наречен шоково поскъпване на цената на водата, като отбеляза, че през 2015 г. с промените в Закона за водите се зададе изискването за единна цена на водата на обособена територия. И той допълни, че това е причината за поскъпване на водата с 60 - 70 процента в различни общини.

Министърът отбеляза, че в стратегията за финансиране на ВиК-отрасъла е предложено въвеждането на водни социални помощи за най-уязвимите, най-бедните граждани. Те ще бъдат поети за сметка на приходите на ВиК операторите от всички останали, каза той. Нанков посочи, че това е солидарен подход.

Другият проблем, който предвиждаме, е принципът солидарност за съответствие, коментира министърът. Той отбеляза, че ще се събират по 0,10 лв. на всеки потребен кубичен метър вода, като при потребление от около 500 млн. кубика на годишна база става въпрос за ресурс от около 50 млн. лв., който ще бъде влаган за подобряване на инфраструктурата в населените места, които по обективни причини са лишени от достъп до европейско и друго финансиране.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай