Надзорният съвет на НОИ одобри проекта на бюджет на ДОО

Снимка: БГНЕС архив

Надзорният съвет на НОИ одобри проекта на бюджет на ДОО | StandartNews.com

Надзорният съвет на Националният осигурителен институт одобри проектобюджета за Държавното обществено осигуряване. В него е заложена идеята да не нараства тежестта на година осигурителен стаж в пенсионната формула. Според плана тежестта ще е 1,2% от догодина и няма да нараства.

С последната пенсионна реформа от 2015 г. се предвиждаше тежестта да достигне постепенно до 1,5 на сто. Аргументът на социалното министерство обаче е, че колкото по-голяма е тежестта, толкова по-драстична е разликата между старите заплати и новите.

Иначе проектобюджетът предвижда още повишаване на всички пенсии с 5.7% от 1 юли догодина. Увеличава се и таванът на пенсиите от 910 на 1200 лева. По-големи стават още минималният и максималният осигурителен доход. Максималният скача от 2 600 на 3 000 лева, а минималният от 510 на 560 лева.

Проектобюджетът оставя непроменено обезщетението за майчинство за втората година. То ще е 380 лв. Същото остава и обезщетението за безработица - 9 лв. на ден. Постарому остава и правилото, че първите 3 дни от болничния се поемат от работодател.

Социалният министър Бисер Петков посочи, че 63% от българите се осигуряват на минимална работна заплата. „Има искания от различни групи за по-сериозна подкрепа за хора с увреждания, възрастни хора и т.н. според възможностите на бюджета, тези искания се адресират, но положителната новина е, че за следващата година се предвижда един сериозен като процент ръст на всички пенсии от 5,7%, в това число и увеличение на получаваните пенсии от над 40 000 пенсионери, които в момента взимат по-малко отколкото са изчислените им пенсии. Това ще стане възможно чрез повишаването на тавана", каза министърът.

Стопанска камара и две от работодателските организации не са подкрепили проектобюджета, а синдикатите имат критики по политиката по собствените приходи на НОИ.

„Увеличени са минималните осигурителни доходи на земеделските стопани с 60%, а максималният осигурителен доход само с 15 на сто. За нас е неприемливо това, че обезщетението за втората година от майчинството остава на сегашните нива, а не се увеличава", обобщи Димитър Манолов от КТ „Подкрепа".

Димитър Бранков - зам.-председател на Българска стопанска камара съобщи: „Изразихме несъгласие с повишаване на максималния осигурителен доход, който ще засегне високоплатени работници и служители. На следващо място изразихме несъгласие с размера на минималната работна заплата. Има едно отстъпление практически от средносрочната прогноза, не беше заложено това увеличение. Ние очакваме по-радикални стъпки в борбата с измамите с болнични листове."

След като Надзорният съвет на НОИ прие законопроекта, той предстои за бъде обсъден от Съвета за тристранно сътрудничество, от Министерския съвет и от накрая от Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай