Над 100 души се поклониха пред мощите на св. Панталеймон

Над 100 души се поклониха пред мощите на св. Панталеймон | StandartNews.com

Над 100 души се изсипаха  в мъничката църква "Свети Панталеймон" в Княжево, известна като "църквата на бялата емиграция", за да се поклонят пред мощите на св. Панталеймон навръх празника му.  Българи и руснаци заедно отдадоха почит пред светията, дарувал здраве на милиони.

За първи път Честната глава на светеца пристига у нас. Мощите бяха посрещнати на границата с Гърция от Неврокопския митрополит Серафим и Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. Те бяха носени от архим. Евгений, игумен на светогорския манастир „Св. Пантелеймон" и братя на манастира. Иконата с образа на светеца е носена от монаси от светогорския манастир „Ксенофонт", където е и изрисувана. В София към тях се присъединиха и духновици от Руската православна църква, начело на които бе викарият  епископ Панталеймон, както и архимандрид Филип, настоятел на РПЦ у нас.  

Опашка от стари и болни хора, дори с патерици, се изви пред малката църква. Очаква се това да се повтори и днес от 9,20 часа, когато Патриарх Неофит и духовенството ще посрещнат честната глава на св. вмчк и целител Пантелеймон и копието на чудотворната атонска икона в столичния храм „Свети Седмочисленици".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай