На Светли петък празнуваме Живоприемни източник

На Светли петък празнуваме Живоприемни източник | StandartNews.com

 

Празникът Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица ­Живоприемни източник, се отбелязва на Светли петък ­ първия петък след Възкресение Христово. Свързан е с "обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград и се нарича "Живоприемен източник", или още "Балъклъ". Така е записано в началото на синаксара на празника.

Празникът обаче има своята предистория, свързана с чудо, извършено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и до днес изграденият през 1833-1835 г. храм "Живоприемен източник".

През 1422 г. при обсадата на Константинопол от султан Мурад II в манастира бил разположен главният щаб на османските турци. Манастирът с храма най-вероятно е унищожен при превземането на Константинопол през 1492 г. Доказателство за това е свидетелството на френския пътешественик Пиер Жилес, който през 1547 г. посетил Константинопол, вече като столица на Османската империя. В своите пътни бележки той отбелязал, че храмът вече не съществува, но болните продължавали да посещават Живоприемния източник.

По чудесен начин, именно чрез Живоприемния източник, Божията Майка ясно и категорично показала, че истинското благодатно и богоугодно изповедание е само православието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай