На панаира в Пловдив: Дронове за лов на бежанци

На панаира в Пловдив: Дронове за лов на бежанци | StandartNews.com

Дронове скоро може да ловят бежанци по границата. Безпилотните апарати ще засичат мигрантите, които се опитват да влязат в страната. Очаква се скоро да бъде обявена обществена поръчка за охрана на браздата ни с дронове, казаха от Института по космически изследвания към БАН. Негов екип ще участва в поръчката със свои разработки. Част от разработките на БАН се представят на 72-ия международен технически панаир в Пловдив, който беше открит днес и ще продължи до 1 октомври.

Дронът на БАН може да охранява 100 км площ. Той е оборудван с 5-килограмова високотехнологична камера, която може да засече нарушител от 2 хил. метра височина. Камерата не се влияе от това дали е ден или нощ, както и от метеорологичните условия. Посетителите на панаира могат да видят и дрон с камера за откриване на радиация. Проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания към БАН заяви, че акцент на това изложение са мобилните роботи. България е сред водещите страни, проектиращи и произвеждащи безпилотни летателни апарати. Техниката е част от изложбата "Робохайтех" в 10-та палата на панаира. Има мобилни роботи с размер на насекомо, има и с размер на "Боинг 737". Те може да се използват за охрана, наблюдение, противопожарна безопасност, при бедствия и др. Всеки ден в рамките на панаира ще има дрон шоу - демонстрации с летящи роботи.

Панаирът беше открит от председателя на БСК Божидар Данев. На събитието присъстваха земеделският министър Десислава Танева, посланикът на Чехия Душан Щраух, кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, митрополит Николай, депутати, директорите на панаира Иван Соколов и Богомил Бонев и др. "Превръщането на най-старото търговско изложение у нас в демонстрационен център на високи технологии и нови видове бизнес е важна крачка за насърчаването на българските производители да развиват своя иновационен потенциал", каза Божидар Данев. Освен изложбата за работи за първи път по време на панаира се организират Смарт палата, Стартъп зона (за млади предприемачи и изобретатели), Караван салон и Тунинг зона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай