НА ФОКУС: Край на драмата, Пенка ще живее

Направените кръвни изследвания доказаха, че кравата-беглец е здрава

НА ФОКУС: Край на драмата, Пенка ще живее | StandartNews.com

Смъртното наказание за кравата-беглец Пенка е отменено. Резултатите от направените кръвни изследвания показаха, че животното е здраво. Това дава основание на Българската агенция по храните да я запази жива. По този повод от Агенцията уточниха, че лабораторните анализи на кравата, която премина границата през ГКПП - Олтоманци, прекара две седмици нелегално при гледачи в Босилеградско, Сърбия и премина обратно границата, са отрицателни за изследваните болести. Животното остава на този етап възбранено в село Копиловци. Очаква се към края на седмицата да бъде върнато за отглеждане в обекта в село Мазарачево, откъдето забегна през границата. Заради 15-дневния престой на животното в държава извън Европейския съюз БАБХ поиска да я умъртви, тъй като има риск да носи зараза и така ще се защити индустриалното производство на страната. Стопанинът на кравата обаче направи медийно достояние казуса, а кравата стана световно известна и започна кампания за нейното спасяване. Случаят "Пенка" нашумя по световните медии и с него се ангажираха знаменитости като Пол Макартни и британския депутат Джон Флек. В защита на кравата се вдигнаха евродепутати, а британски медии разказаха за случая на Пенка и беше организирана петиция в нейна защита.

Така, след няколко седмици умуване какво да се прави с кравата и тестове за това дали е бременна и заразена с някоя опасна болест, в понеделник от БАБХ обявиха, че "лабораторните анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са отрицателни за изследваните болести". "Предстои изготвяне на протоколите от изпитванията, като животното

остава на този етап възбранено в Копиловци

Очаква се към края на седмицата животното да бъде върнато за отглеждане в обекта в с. Мазарачево", пише още в съобщението.

В него се казва още, че "продължават срещите на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев с колеги от Сърбия по трансграничното сътрудничество в областта на ветеринарната дейност".

Междувременно в Кюстендилско се заговори, че човек на спецслужбите известил за трансграничната разходка на кравата. Спецслужителят пръв сезирал ветеринарните органи, че кравата и стопанинът ѝ Иван Харалампиев са нарушили европейското законодателство и правила за регулация при придвижване на живи животни.

След добрата новина за помилването на животното Иван Харалампиев коментира, че се надява да има промени в законодателството, защото много от неговите колеги покрай границата могат да имат същите проблеми. "Една напълно здрава крава да бъде заплашена с умъртвяване, защото е отишла на туризъм и се е върнала. Аз не се чувствам виновен. Ако има някой виновен – това са хората на граничния пункт, през който е минала кравата, те са се снимали и са я пуснали", каза Харалампиев." По думите му този въпрос трябва да бъде преразгледан от европейските институции. Той отправи благодарност към всички хора, които за се застъпили за живота на кравата, към всички медии, към организаторите на петиции в целия свят.

Много съм благодарен на всички хора от целия свят

които се застъпиха за моята животинка. В наша подкрепа се обяви дори и бившият член на „Бийтълс" - Пол Маккартни. Доволен съм, че спасиха Пенка. Нямате представа колко нерви ми костваше всичкото това, но ето резултат има. Смятам, че моята борба ще помогне и на други колеги в цялата страна, които отглеждат животни в погранични райони", каза Иван Харалампиев. Той е категоричен, че Пенка заслужава една огромна награда и с гордост ще я отглежда в стопанството си. „Тази крава за мен е едно чудо. Аз самия ще я наградя с лукс фураж и много ласки. Тя се превърна в много специална не само за моето семейство, но и за всички хора. Представете си колко нерешени въпроси повдигна изчезването й, надявам се да има промяна и в законодателството", обяви още Харалампиев.Часове преди агенцията да обяви, че няма да отнема живота на Пенка, Явор Гечев от фондация "Четири лапи" коментира пред бТВ, че практиката на институцията е да убива животни на общо основание, защото така е по-лесно. Той каза, че случаят с кравата-беглец е четвърти гаф на БАБХ, свързан с хуманно отношение към животните.

Намигване от Брюксел:

Дори напусналите съюза
могат да се върнат в него

Говорител на Европейската комисия използва в понеделник нашумелия казус с българската крава Пенка, за да се пошегува с преговорите и колебанията около Брекзит.

Това стана на брифинг по повод провелата се вчера сутрин в Брюксел среща между главния преговарящ на ЕС по напускането на Великобритания Мишел Барние и британския му колега Дейвид Дейвис.

Говорителят на Европейската комисия, цитиран от БТА, отбеляза, че двамата събеседници са обсъдили хода на преговорите, както и бъдещите отношения между ЕС и Лондон без да даде повече подробности за тази среща, която е в навечерието на Европейския съвет и поредната оценка за развитието на преговорите.

Тогава, попитан за съдбата на кравата Пенка, която пресече българско-сръбската граница, говорителят заяви, че това е пример за възможността някой, напуснал Общността, да се върне обратно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай