Монаси в подкрепа на патриарха срещу старостилците

Монаси в подкрепа на патриарха срещу старостилците | StandartNews.com

Категорична подкрепа за действията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит срещу опити за нов разкол в Църквата засвидетелстваха монасите и монахините от Софийска епархия. Това стана на тяхната втора конференция, състояла се в Драгалевския манастир на 12 декември, когато Църквата почита св. Спиридон Тримитунтски.

Монашеският форум започна с доклад на тема "Правилното устроение на монашеството", изнесен от протосингела на Софийска епархия архимандрит Василий. Специално внимание беше обърнато на въпроса кой, как и при какви условия може да извършва пострижения в монашество и какви са каноничните последствия от нарушаването на тези правила. Конференцията обсъди и резултатите от Увещателното послание, отправено от Софийския епархийски съвет през лятото на тази година заради появата на самозвани монаси, постригани и подвизаващи се при неясни обстоятелства. Някои от тях са направили постъпки да бъдат приети в редовете на каноничното монашество, други са се покаяли само на думи, а все още имало и такива "монаси", които не са сметнали за нужно да се съобразят с посланието на Светейшия патриарх и Епархийския съвет.

Според участниците в конференцията поведението на псевдомонашестващите има подчертан разколническия характер. Те са на мнение, че отказът на много от техните почитатели да се черкуват и причастяват в някой от близо 70-те канонични храма в София заради това, че там се служело по "нов стил", е за порицание, както и представянето на каноничните действия спрямо тях за "гонение против стария стил" и "лично отмъщение".

Произхождащите от средите на двете големи неканонични старостилни формации у нас, ръководени съответно от т.нар. митрополит Фотий и архимандрит Касиан, вярват, че тайнствата, които техните духовни водачи извършват, са по-благодатни от тези на останалите свещеници. Те изискват от последователите си безусловно подчинение, наречено "послушание", дори когато става въпрос за миряни. Освен това при тях се забелязва силно влияние и на осъденото от БПЦ през 30-те години на миналия век добросамарянство, изразяващо се в непрекъснато случващи се чудеса, предсказания, откровения, чудодейни изцеления. Тези уж благодатни прояви на Божието благоволение се съчетават с липсата на елементарно послушание към църковната йерархия и пълно пренебрегване на каноничния ред в църквата. Това кара някои духовници да се отнасят особено предпазливо към тези "чудеса" и въобще към цялостния духовно-мистичен опит на старостилните общности в БПЦ. Други направо ги обозначават като секти на православна основа, носещи риск от нов разкол в Църквата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай