Млади лейтенанти пилотират над София

Млади лейтенанти пилотират над София | StandartNews.com

12 самолети и хеликоптери с параден полет в Деня на армията

Военните обещаха този път да летят независимо от метеорологичните условия

Впечатляващ военен парад се подготвя за 6 май. Той ще мине под знака на бойната ни авиация. Този път на показ ще бъде извадена цялата мощ на Българската армия. Нещо, което не е правено от 2009 г. насам, когато бе отбелязана петата година от членството ни в НАТО. Хиляди миряни пък ще отбележат празника на свети Георги пред чудотворната икона в Хаджидимово.

Млади въздушни асове се издигат със самолетите си над София за Гергьовден. 25-годишни лейтенанти ще пилотират учебните самолети L-39 и "Пилатус PC-9" над площад "Княз Александър I" на парада в Деня на армията. Това стана ясно след първата тренировка на Военновъздушните ни сили днес.

Въздушната ни бойна мощ традиционно ще се води от вертолет МИ-17. Той ще прелети на 100 м височина с националния флаг. Хеликоптерът ще бъде пилотиран от от зам.-командира на 24-та авиационна база подполк. Филип Ангелов.

За Гергьовден публиката ще се любува още на Су-25 и МиГ-29. Участие във въздуха за първи път ще имат и хеликоптерите "Пантера" на Военноморските сили, както и двата "Кугър". Ще дефилират и транспортните великани АН-30 и "C-27J Спартан".

Тройката от водещ L-39 и два пилатуса ще лети във формация клин, а челният самолет ще бъде пилотиран от л-т Йордан Тонев, випуск 2014 г. от училището в Долна Митрополия. Той е софиянец, роден в "Младост", преди военновъздушното училище завършва Техникума по електроника "Джон Атанасов".

Двата пилатуса ще бъдат пилотирани връстниците му - лейтенантите Методи Иванов и Симеон Георгиев. "За първи път в живота си ще летя над София, голяма красота и удоволствие е. Най-трудното е да запазим формацията и разстоянието от около 10 метра между самолетите", коментира Тонев.

Той призна, че е направил първия си самостоятелен полет едва преди 2 месеца.

Последни пък ще прелетят 8-те самолета и 3-те вертолета на ВВС. "Това са всички модели бойни самолети, с които Българската армия разполага", обяви вчера шефът на ВВС ген. Румен Радев.

Кулминацията е последната тройка самолети - водещият изтребител МиГ-29, пилотиран от майор Любомир Спасов, и двата щурмовака Су-25, пилотирани от майор Радостин Люцканчев и подполк. Пейо Дончев.

Военните обещаха този път да не се посрамят и да полетят, независимо че времето е лошо и се очаква да вали дъжд. Преди две години те отказаха да се издигнат във въздуха независимо от едноседмичните тренировки за военния парад и се оправдаха с лошото време над София.

"Независимо от метеорологичните условия ще летим", гарантира вчера шефът на ВВС ген. Румен Радев. Участието във военния парад по случай Деня на храбростта и Българската армия се финансира от перо "Бойна подготовка". Затова военните използват парада, за да тренират участие на военни самолети от гражданско летище.

"За първи път всички самолети са базирани на летище София. Това е едно от изискванията за бойната авиация - да може да се пребазира в каквито и да е метеорологични условия. Тренираме комуникационна съвместимост с гражданско летище, координация с гражданските органи. Бойните ни самолети са "МиГ-29", съветска техника, която не е съвместима с гражданската наземна техника", обясни още ген. Радев. "Най-голямата трудност е при този разнороден състав на видовете самолети да се поддържа една и съща скорост, височина и разстояние помежду им", обясни бригаден генерал Анатоли Кръстев, зам.-командир на ВВС. Освен че летят на височина 100 м над земята, те ще развият и скорост от 350 км/ч и разстояние между тях от 10 м.

Ген. Радев: Разчитаме единствено на МиГ-29

Авиацията ни в този момент разчита единствено на старите съветски самолети МиГ-29. Това призна шефът на ВСС ген. Румен Радев. Според него авиацията ни разполага с нови транспортни самолети "Спартан" и швейцарски учебни самолети.

"В следващите 2 години с нова бойна авиация не може да се похвалим. До 5 години трябва да имаме нов тип боен самолет, като това включва инфраструктура, наземно оборудване. Но за да ги имаме, ние трябва да подписваме договорите сега, тази година", подчерта ген. Радев. "Независимо каква е техниката - италианска, американска или швейцарска, на нея летят български летци, ние трябва да мислим за тях и за ефективността им при изпълнение на бойните им задачи", коментира още той.

Камери ще снимат на борда

Зрителите на парада ще могат да наблюдават в реално време какво се случва на борда на самолетите и хеликоптерите. Камери, разположени вътре, ще позволят на публиката да се превърне в реален участник в прелитането на нашата авиация над София. Ще има поглед от кабините на машините, от спускането на българското знаме от борда на вертолет, от прелитането на пределно малка височина от 100 м над столицата.

Стриймингът ще включва почти цялата част от въздушната демонстрация, започвайки от запуска на машините на летище София, рулирането, излитането, изчакването в зона и парадното преминаване в група от изток на запад. Излъчването е благодарение на съвместен проект между ВВС и "Макс телеком", благодарение на супербърза 4G мрежа. Излъчването е планирано да започне точно в 10,00 часа на 6 май на адрес www.maxtelecom.bg/livestreaming.

400 000 лева вади правителството, за да покаже мощта на армията

Около 400 хиляди лева от бюджета за бойна подготовка ще бъдат изразходвани за провеждането на Гергьовския парад, довериха военни експерти.

Участие ще вземат повече от 1300 военни, изтребители, хеликоптери и бронирани машини.

Сухопътните сили ще извадят 40 бойни машини, сред които личат зенитно-ракетният комплекс С-300. Военните тренират координацията между машините на летището Доброславци. Верижната техника е оборудвана със специални тампони, така че да не се нараняват жълтите павета. Парадът ще се води от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, но ще мине под знака на бойната авиация.

Освен летателните средства, наземната бойна техника обаче също е впечатляваща - ще могат да се видят танковете Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица 2С-1 "Гвоздика", бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, МТЛБ "Тунджа", БТР-60 ПБ- МД1, зенитно-ракетни комплекси "Оса-АК", 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град" и тактически ракетен комплекс "Точка".

По жълтите павета ще дефилират и бронирани джипове "Мерцедес" G 270, бронирани "Хамър" М 1151 А/В 1, бойни бронирани колесни машини "Commando select" и "Guardian", бронирани автомобили "Sand Cat", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300, пускови установки от ЗРК С-125.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай