Митрополит осъди Истанбулската конвенция

Митрополит осъди Истанбулската конвенция | StandartNews.com

Представителите на Православната и Католическата църкви твърдо обявиха своята позиция срещу приемането на Истанбулската конвенция. Това стана по време на обществената дискусия в Аулата на Софийския университет относно законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Домакинство на форума предложи СУ "Св. Климент Охридски".

"Истанбулската конвенция отваря вратата към морален разврат", заяви в изказването си на обществената дискусия по конвенцията митрополит Киприян. По този начин митрополит Киприян повтори основния извод от становището на Светия синод, прието на 22 януари. Старозагорският митрополит Киприан прочете отново позицията на Светия Синод, призова парламентът да не я ратифицира и я връчи на парламентарния председател Цвета Караянчева. Истанбулската конвенция води до духовна смърт. Тя е средство за насаждане на чужда нам система. Нов превод няма да промени нищо - с gender в оригинала се преследват цели, различни от насилието, посочи митрополит Киприян.

В текста на английски понятието "джендър" е разграничено от понятието "пол", обърна внимание Киприян. Чрез употребата на понятието "джендър" се въвежда една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж и като жена, каза той. Според тази идеология биологичният пол няма значение за човешката идентичност, а представлява диктатура на природата над човека. Това отрича основната библейска мъдрост - и сътвори Бог човека по свой образ, като мъж и жена ги сътвори, продължи Киприян.

След това митрополит Киприан връчи позицията на Светия синод на Цвета Караянчева.

След него думата взе Богдан Пенев, който обяви от името на Католическата църква, че конвенцията поражда множество противоречия. За съжаление конвенцията не предприема мерки и не насочва към действителните проблеми, не акцентира върху широко разпростреното насилие в медиите, констатира той.

След православни и католици против документа се обявиха и Обединените евангелски църкви в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай