Мистър Лаваца купи Гранд хотел "България"

Мистър Лаваца купи Гранд хотел "България" | StandartNews.com

Печев ще запази фасадата на строената преди 82 г. сграда

Гранд хотел "България", една от емблемите на София, вече има нов собственик. Имотът на булевард "Цар Освободител" беше сред перлите в бизнес империята на покойния Илия Павлов. Неговата вдовица Дарина Павлова го е продала на бизнесмена Мирослав Печев за цена между 12 и 18 млн. евро, твърди clubz.bg. "Сделката приключи като купувачът придоби всички акции на "Гранд Хотел България" АД ведно с всички активи, включително търговската марка на емблематичния за София хотел", потвърдиха днес от пресофиса на компанията "Би Ти Дивелъпмент Сървисиз", която управлява хотела. "Гранд хотел България" е построен през 1934-37 г. и е дело на прочутите архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов. Смята се за пример за модернизма в родната архитектура между двете световни войни.
Хотелската част (4 720 кв. м) на комплекса включва рецепция, мецанин, пет етажа със стаи и апартаменти, плюс последен административен етаж с 20 помещения. Тази част не работи от години, след като беше затворена за реновация. Докато приемаше гости, хотелът предлагаше 80 стаи и 11 апартамента. В ресторантската част (3 167 кв. м) попадат виенската сладкарница, която остана винаги отворена при ерата Павлови, мецанинът, където са известните Червен салон, зала „Десислава" и Овалната зала, както и сутеренните нива, в които се помещаваше култовата дискотека от 90-те години „Карамба".
През 2007 г. след обществен скандал беше спрян проект за разширяване, реновация и преустройство на хотела, който е културен паметник. Според пропадналата идея партерът и ниските етажи трябваше да се оформят като търговски център.
Купувачът Мирослав Печев взе хотела чрез своята фирма „Софсток инвест". Бизнесменът е известен като вносител на кафе „Лаваца",чай, алкохол и собственик на "Парк хотел Витоша" в Студентския град. Инвестиционните намерения на Печев са в посока реконструкция на сградата със запазване на фасадата и развитие като хотел.

Инвеститорът ще запази легендата

Нели Сандалска, изп. директор на "Гранд Хотел България" АД

При избора на купувач за нас беше ключово да се запазят модернистичната фасада, популярната кафе-сладкарница, ресторанта с овалното стълбище, червения салон и конферентните зали. Инвеститорът ще направи всичко необходимо да запази "легендата" около сградата – една от главните причини да прояви интерес към нея.

Иречек и Шаляпин са отсядали в него

Българският политик и историк Константин Иречек, оперният бас Фьодор Шаляпин и писателят Джон Рийд са част от знаменитостите, които са отсядали в гранд - хотел "България".
Почти няма световноизвестно име през 40-те и 50-те години на 20 век, което да е идвало у нас и да не е отсядало там. В една от луксозните стаи на хотела умира на 70-годишна възраст и известният ирландски журналист и кореспондент на вестник "Таймс" Джеймз Дейвид Баучер. През 1925 година в България пристига българската киноактриса Ива Ваня, която снима филми в Берлин. Заради нашенската Иванка, станала "Мис Берлин" през 1930 г, композиторът на популярната песен "Лили Марлен" зарязва жена и три деца. Тя е настанена в една от най-луксозните стаи на хотела. А по-късно след нея пристига и красивата звезда на "нямото" киното в Германия - Евелин Холт. През 1936 година за десет дни гост на хотела е и невероятният оперен бас Фьодор Шаляпин. От балкона на апартамента си той често поздравява софиянци, които са се събрали, за да го видят.
През годините много световни имена от киното и театъра са били гости на хотела. Сред тях са бразилският пианист Клаудио Арау, както и примадоната на Миланската скала Тоти дал Монте. Тя идва у нас, за да изнесе концерт на сцената на Софийската опера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай