"Мисия България" стигна и до Китай

"Мисия България" стигна и до Китай | StandartNews.com

Вторият етап от „Мисия България" на професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов завърши в Китай. Двамата известни историци представят родното културно-историческо наследство под егидата на българското правителство и във връзка с БГ председателството на ЕС.

Пътуването и лекциите в столицата на Поднебесната империя бяха

най-екзотичният лъч на патриотичната мисия

Известно е, че в момента България има големи амбиции да привлече огромния поток от китайски туристи у нас.
Много важно беше и мястото, където се проведе презентацията на двамата професори. Пекинския университет за чужди езици и култури е един от най-авторитетните в огромната страна. А поводът също беше уникален – откриване на Център за българистични изследвания към него, като лекцията на Овчаров и Павлов бе кулминацията на тържеството.

Новият център, открит на 18 април, ще бъде на подчинение на Министерството на образованието на Китай и ще бъде ориентиран към разпространение на българистичните изследвания в Поднебесната империя. Той ще изпълнява функцията на „мозъчен тръст" в обучението на висококвалифицирани кадри, провеждането на научни изследвания, политически консултации. И разбира се,

ще бъде важен мост в развитието на българо-китайските отношения

Центърът ще осъществява своята дейност посредством съществуващата в университета Катедра по български език и култура, основана още в далечната 1961 г.

Лекцията на професорите Овчаров и Павлов премина с голям успех пред стотици китайски студенти и преподаватели в присъствието на българския посланик Григор Порожанов. След лекцията се проведе и кръгла маса, на която основен бе именно въпросът за привличане на китайски туристи, които да се запознаят с българското културно-историческо наследство.

Събитието предизвика голям интерес сред държавните китайски медии. Особено ценен бе 10-минутният репортаж, излъчен по China Education TV Channels (Китайската образователна телевизия). Неговата функция е да предостави на китайците образователни програми, подобни на PBS в САЩ или NHK Educational TV в Япония. В репортажа нашироко бе отразена със снимки от България и цитати лекцията на двамата професори, както и обширно интервю с българския посланик.

Разбира се, макар че времето бе много кратко, Овчаров и Павлов

посетиха забележителности като Великата китайска стена

Забранения град, площада „Тянанмън" и т.н. Особено вълнуващо бе изкачването на стената, която, както е известно, е построена срещу хуните, в чието държавно образувание преди две хилядолетия влизат и нашите предци, прабългарите.

„Мисия България" продължава след няколко дни почивка. Сега двамата професори се насочват към Гърция и една от взривоопасните политически точки – Кипър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай