Министерство на енергетиката посредничи между протестиращи и търсещи газ

Министерство на енергетиката посредничи между протестиращи и търсещи газ | StandartNews.com

Със съдействието на Министерството на енергетиката „Русгеоком БГ" АД и зърнопроизводителите от добричкия регион постигнаха съгласие регулярните срещи между тях да продължат, за да се разсее всякакво съмнение, че околната среда може да бъде замърсена от евентуален бъдещ добив на газ, съобщиха от пресцентъра на министерството. В срещата в МЕ днес участваха заместник-министрите на енергетиката и на околната среда и водите Красимир Първанов и Николай Кънчев, представители на фирмата и на браншови организации на зърнопроизводителите от региона.

Припомняме, че до 2014 г. „Русгеоком БГ" АД извърши проучвателни дейности за нефт и природен газ в блок „Добрич", разположен на територията на едноименната област. През февруари 2014 г. дружеството е подало в тогавашното Министерство на икономиката и енергетиката заявление за регистриране на търговско откритие „Находище на природен газ Спасово в блок Добрич".

За издаване на търговско откритие е необходимо дружеството да представи в Министерството на енергетиката влязло в сила решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). В момента в различни населени места в област Добрич се провеждат обществени обсъждания на доклада по ОВОС, съпроводени с недоволство и съмнения сред местното население, че евентуален бъдещ добив може да увреди околната среда. Местните хора са притеснени и от факта, че, според тях районът е силно сеизмичен и не е подходящ за сондажи.

До момента е проведена дълга процедура изцяло в съответствие със закона, каза заместник-министър Първанов по време на срещата. Той категорично декларира, че държавата е гарант за спазването на нормативните изисквания и никакви действия няма да бъдат предприети в разрез с тях.

Още преди да бъде започната дейността по търсене и проучване през 2003 г. са направени две широкомащабни сеизмични изследвания на района и заснемания на екологичната обстановка, казаха от „Русгеоком БГ". Тогава не е имало възражения срещу проучвателните дейности.

От фирмата поясниха, че по време на сондирането се наблюдават в реално време над 60 показателя и изразиха готовност да осигурят необходимата техника, ако хората поискат да се включат в това наблюдение.

Процедурата по ОВОС има за цел да разсее съмненията и да сближи позициите, така че да бъде запазен общественият интерес, каза по време на срещата заместник-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев. Той акцентира и върху факта, че в момента тече само един от етапите на законовата процедура, която предвижда и евентуален следващ добив също да бъде подложен на ОВОС. В отговор на някои съмнения сред протестиращите заместник-министър Кънчев категорично обяви, че не става дума за добив на шистов газ. „Има законова забрана за това и не могат да се правят нито проучвания, нито добив", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай