15:20 ч.

12.10.17

2 мин.

0

6

0

Министър Петков: Няма грешка на НОИ с пенсиите

от редактор |

Министър Петков: Няма грешка на НОИ с пенсиите

4900 души остават без реално увеличение заради облагодетелстване преди това


НОИ е приложил точно действащия закон за пенсиите, не е допусната грешка. Но има и малко на брой хора, при които пенсиите нямат реално увеличение, това обяви социалиният министър Бисер Петков на пресконференция по повод жалби на възрастни граждани. "160 са получените жалби при нас до момента от пенсионери, които твърдят, че не са получили увеличение", заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов ." Всички те, обаче, са получили минималната пенсия, която от 1 октомври т.г. вече е 200 лв., добави той


Това се отнася до тези, които през 2006 г. са получили повторно увеличение на пенсиите- тогава е дадено допълнително увеличение на най-ниските пенсии, които същевременно са ограничени по размер и това се отнася до 4900 пенсионери, уточни той, цитиран от БГНЕС.


Историята на пенсиите е доста сложна, неразбирателства се получават при преизчисляването, обясни министърът. От 2017 г. има нов механизъм за преизчисляване и индексиране на пенсиите, който замести прилаганото дълги години т.нар. швейцарско правило, продължи Петков.


Новото е, че старият размер на пенсията не се увеличава пряко със съответния процент, получен по швейцарското правило. Процентът на увеличение на пенсиите за т.г. е 2.4% на база данните за средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени за 2016 г. До 1 януари т.г. тежестта на година осигурителен стаж беше 1.1%, а от 1-ви януари 2017 г. за новите пенсии и от 1-ви юли 2017 г. за старите нарасна с 1.26%, което е, всъщност, нарастване с 2.4%. Този нов механизъм, приет през 2015 г., като част от пенсионната реформа, тази година за първи път беше приложен на практика. Целта е да се стимулира участието в пенсионната система и да се отчита осигурителния принос на лицата в по-голяма степен, разкри министърът.


С преизчисляването на пенсиите се определя нов размер на пенсиите към датата на отпускането на пенсията. В масовия случай увеличението е с 2.4%, но има и малко на брой, при които пенсиите нямат реално увеличение- именно това са тези 4900 пенсионери. Има жалби от пенсионери, но тези жалби не са много. При някои пенсии са се насложили някои промени в годините на механизми и нормативни актове, коментира Бисер Петков.


Целта ни е да надградим този нов механизъм и да отчетем опита, който имаме при сегашното преизчисляване. Тези 4900 пенсионери във времето по някакъв начин са били облагодетелствани с увеличени пенсии и тъй като действащият закон е приложен правилно ние нямаме основание да ревизираме цифрите и да им доплащаме допълнително пари, отсече Петков.


От следващата година размера на пенсиите ще нараства съобразно нарастването на тежестта на осигурителния стаж, т.е. ако процентът, който се получава по швейцарското правило на очакваните данни за 2017 г., е 3.8%- с толкова ще се увеличат пенсиите на всички пенсионери, завърши министърът. 


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:12 · 13.10.2017
Този ваш социален министър и Менда ги използвахте като параван! Това решение на НС е предварително предвидено и проиграно в МС от министрите Горанов и Петков и сетне прието от парламентарната комисия на Менда Стоянова преди да мине през заседателната зала. И вашите депутати от ГЕРБ и ОП, които са мнозинството от НС, са го приели… . .Защо вчера мин.Горанов и Менда не стояха до злополучния министър Б.Петков? Защо вчера и ти се скри и мълчеше като истукан? Баце, пак пожарникарски номера!
Потребител · 08:11 · 13.10.2017
Баце, ПАК СЕ ОРЕЗИЛИХТЕ С МИНИСТРИТЕ ГОРАНОВ И ПЕТКОВ! ВЗЕХТЕ ПАРИ ОТ ТЕЗИ ХОРА, КОИТО ПОЛУЧАВАТ ПЕНСИИ, а не от бюджетния излишък! ВИЕ РЕШИХТЕ ТЕ ДА БЪДАТ СРЕДАТА, КОЯТО ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ НАТИСНЕТЕ КЪМ ЗЕМЯТА! БАЦЕ, ДЕЙСТВАТЕ НЕ КАТО МС И НОРМАЛНИ, А НЕ ЛЪЖЛИВИ ГЕРБАДЖИИ И ОП ДЕПУТАТИ, А КАТО СИКАДЖИИ!
Потребител · 08:10 · 13.10.2017
За неповишените пенсии на всички пенсионери г-н министърът изтъкна едно несправедливо и необмислено решение на НС от март т.г. Но тази грешка според Б.П. няма да бъде изправена тази година, защото НЯМАЛО РЕШЕНИЕ НА НС. Очевидно ББ, МС и депутатите са решили , давайки с едната ръка повишение на най бедната част на пенсионерите, да компенсират тези пари с вземането им от тези с по-високи пенсии. При 10% са загубили повишението си пенсионери, това означава 260 хил. хора!
Потребител · 08:04 · 13.10.2017
Соц.министър Б.Петков вчера при обяснението защо не всички пенсионери получават мизерните 2,4% повишение се гънеше като дъждовен червей. Първо, минималните пенсии са повишени с 11%, а не, както вицето Симеоновосе хвалеше с 24%. Второ, тези 20 лв обслужват практически циганите и чистачките. Личи си ГЕРБ на кои е разчитал и ще разчита при избори на над 500 хилядната маса цигани плюс още 400 хил. държавни чиновници.
Потребител · 21:21 · 12.10.2017
И тези, които са блъскали и са се осигурявали цял живот сега получават един голям ТАВАН - копелета крадливи, да ви приседне.
Потребител · 15:55 · 12.10.2017
по тая логика можеха да намалят на всички пенсионери парите с по 10 % , а на един да дадат 1000000 лв и да кажат, че има ръст на пенсиите средно с 30%! Туй да управляваш популистки е голям майсторлък!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент