Майки на деца с увреждания протестират, искат оставката на Валери Симеонов

Снимка: бТВ/Ладислав Цветков

Майки на деца с увреждания протестират, искат оставката на Валери Симеонов | StandartNews.com

Започна протестът под надслов „Оставка на вицепремиера Валери Симеонов!", организиран от майки на деца увреждания. Десетки протестиращи са се събрали пред сградата на Министерски съвет, като се очаква протестът да продължи до 17.30 часа. Движението в района се осъществява безпроблемно.

Повод за протестните действия станаха думите на вицепремиера Валери Симеонов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, че Законът за хората с увреждания е бил започнат като опит да се угоди на една „група кресливи жени, които спекулират с децата си, изкарвайки на пек и дъжд тези уж болни деца". Законът беше частично подкрепен от съвета на 16 октомври.

От БСП подкрепиха искането на майките за оставката на Валери Симеонов. „Вицепремиерът Валери Симеонов не може да остане повече на поста си заради думите си за майките на деца с увреждания", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. От Брюксел министър-председателят Бойко Борисов се извини от името на правителството за казаното от вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания, а самият Симеонов обясни, че думите му са извадени от контекста, а в основата на неговото изказване е мнението, че с децата инвалиди се спекулира.

По-рано днес самият Валери Симеонов заяви, че не вижда причини да подаде оставка въпреки насрочения протест, защото казва истината и стои зад своите думи. Вицепремиерът коментира още, че когато коалиционните му партньори в лицето на Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров поискат оставката му, той ще я даде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай