Мая Манолова и шефът на КЕВР кръстосаха шпаги за новата цена на газа

Мая Манолова и шефът на КЕВР кръстосаха шпаги за новата цена на газа | StandartNews.com

В докладите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за повишаване на цените на парното не се съдържа анализ защо се налага увеличението и не се правят експертни оценки. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти след заседанието на КЕВР, където беше обсъден доклад за цените на топлинната енергия от 1 октомври.

"Факт е, че при повишаването на цената природния газ се повишава и цената на парното по правило, но в случаите, когато цената на природния газ намалява, цената на парното остава същата", добави Манолова. Тя даде за пример, че преди една година, когато цената на природния газ е спаднала с 8 процента, това не се е отразило по никакъв начин на цената на парното.
Мая Манолова добави, че цената на природния газ през 2015 г. е била равна на цената, която беше предложена на вчерашното заседание на КЕВР.

Омбудсманът припомни, че от 1 юли 2015 г. цената на природния газ е била 484 лв., докато сега КЕВР предлага цена от 456 лв., но като се добавят разходите за пренос и достъп цената става същата - 484 лв. По думите й през юли 2015 г. цената за парното на столичани е била 73,98 лв., докато сега предложението на КЕВР е за 92,80 лв. "Разликата е 20 лв., или става дума за над 20 процента разлика", посочи Манолова. Тя изчисли, че инфлацията от 2015 г. досега е в рамките на 5 процента. Затова тя попита КЕВР защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 г., сега цената на парното е с над 20 процента по-висока.

Становището на омбудсмана е, че увеличението на природния газ не трябва да води до увеличение на цената на парното, защото тя и в момента е по-висока при същата цена на природния газ от преди две години.

Всички експерти на националния омбудсман били поканени да отидат в съответните дирекции за природен газ и електроенергия, за да се запознаят с данните, които се подават от заявителите и да ги проверят, заяви от своя страна шефът на КЕВР Иван Иванов, след упреците на Манолова, че в докладите на КЕВР липсва достатъчно аргументация и отчет за повишението на цените на природния газ и топлинната енергия. Иванов информира, че докладите съдържат и търговска тайна и затова разгласяването на тази информация подлежи на санкции, ако дадено лице я разгласи публично.

В отговор на това, че цената на парното е с 20 процента по-висока в сравнение с 2015 г. Иванов изтъкна, че "Топлофикация - София" от 2015 г. до 2018 г. е извършила модернизация и подмяна на турбини на обща стойност 60 млн. лева. "Това са инвестиционни разходи, които не могат да не бъдат признати, защото се правят, за да бъде подсигурено подаването на топлоенергия на потребителите", допълни Иванов. Той припомни, че до 2015 г. хората са плащали т. нар. "данък социално спокойствие", което означавало, че при повишаването на цената на природния газ цената на топлинната енергия се е задържала за големите градове. Но това е ставало за сметка на цената за електроенергията. Според председателя на КЕВР това е било изключително несправедливо и поради тази причина е било отменено. Освен това през 2015 г. "Топлофикация-София" не е платила за квоти, докато сега КЕВР признава 12 млн. лева, които са платени от столичното топлофикационно дружество за въглеродните емисии и този разход също няма как да не бъде признат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай