Мария Габриел: Цифровите технологии са шанс за европейските творци

Мария Габриел: Цифровите технологии са шанс за европейските творци | StandartNews.com

Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество

Цифровата трансформация на Европа е в ход, а културните и творческите индустрии ще играят важна роля за този процес. През 1896 г. изобретяването на кинематографа от братята Люмиер умело поставя Франция и Европа начело на технологична революция и на нова страница в историята. Днес живеем в богато на иновации време, вдъхновено от развитието на цифровите технологии. Ние трябва да се възползваме пълноценно от тези възможности, за да може тази нова революция да се извърши в услуга и интерес на гражданите.
Настоящото положение с достъпа до европейските аудио-визуални творби е неблагоприятно. Въпреки че видеото по заявка е средство, за да достигат творбите до по-широка публика, по този начин се предлагат едва 47 % от европейските филми, излизащи по кината в Европа, в сравнение с 87 % от американските филми. Тази ситуация показва наличието на възможности за подобряване на разпространението на творбите, което изглежда парадоксално на фона на творческото богатство в Европа, изразяващо се например в 2124-те филма, произведени през 2016 г.
С ясното съзнание за творческия потенциал на нашите автори и горди от него, ние трябва да работим за това европейските творби да постигнат аудиторията, която заслужават. Цифровата трансформация има основен потенциал за укрепване на ползите от културата за икономиката и обществото. В това се състои и предизвикателството на нашата стратегия #Digital4Culture — да се възползваме от плодородната връзка между цифровите технологии и културата. За тази цел, ще се извършат редица европейски действия, за да се осигури широк и по-демократичен достъп до културата, достъп до финансиране, развитие на уменията, но също популяризиране, пазарна реализация и придаване на стойност на културното наследство.
В този контекст на фестивала „Люмиер" в Лион беше поставено началото на прототипа на Регистъра на европейските филми — инструмент за прозрачност, който ще позволи на всеки участник в аудио-визуалния сектор да получи достъп до данните относно наличността на филми онлайн посредством услугите за видео по заявка в държавите членки. Целите на регистъра са ясни: улесняване на достъпа до кинотворбите, увеличаване на прозрачността и възможността за намиране на европейските филми на пазара на видеото по заявка; идентифициране на нови възможности за търговска реализация на европейските филми; осигуряване на възможност за появата на нови стопански модели и инструменти за участие в разширяването на пазара онлайн. Ясното и количествено определяне на изходната ситуация е крайъгълен камък на всяко начинание и в случая трябва да позволи на професионалистите, продуцентите и разпространителите на услуги за видео по заявка да адаптират своите дейности и в същото време да увеличат присъствието на европейски произведения онлайн.
Отвъд тази инициатива европейската амбиция е да се изгради благоприятна среда за творците, за да се подхранват запазват, отглеждат и привличат талантите. Изграждането на тази положителна рамка минава през преразглеждането на аудио-визуалните медийни услуги, приключило неотдавна, и преработването на авторското право — мобилизираща битка, която ще улесни сключването на лицензи за по-широк достъп до съдържания.
В допълнение законодателното предложение „кабел и спътници" ще улесни трансграничния достъп до телевизионни и радио програми онлайн, което е много конкретна мярка за европейските граждани.
Така всичките ни европейски действия са насочени в същата посока като действията, предприемани на отраслово и национално равнище, като ги допълват и укрепват. Многообразието, творчеството, опазването на културното наследство и на конкурентоспособността на промишлеността са различните аспекти на блясъка на една Европа на културата, която желая да бъде по-силна в тази цифрова ера и в услуга на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай