Лозен се закани: Правим последен мирен протест

Лозен се закани: Правим последен мирен протест | StandartNews.com

Искаме много ясно да бъдем разбрани: Това е нашият последен мирен протест срещу сечта в Лозенската планина. Това предупреждение отправиха участниците в днешния протест пред кметството в село Лозен, край София. На площада пред кметството се събраха няколкостотин души, обяви БГНЕС.

Те приеха декларация с искане за 10-годишна забрана за извършване на сеч в Лозенската планина, освен на болни дървета. "Незабавни действия за справяне на проблема с корояда и възстановяване на разбитите горски пътища и чешми", се казва още в декларацията на лозенчани. От Комитета за защита на Лозенска планина, който е подкрепен от всички неправителствени организации в селото подчертаха, че на горските стопанства "не им пука за съдбата на гората, а техните шефове се возят с джипове за по 200 000 евро с четири деветки в регистрационните им номера, като мутри".

"Ние трябва да решаваме, а не някой от югозападното горско стопанство за съдбата на Лозенската планина. Ние носим отговорност за тази планина и нейната гора. Това е последно предупреждение... Ако не бъдем чути, ще блокираме основните пътни артерии наоколо. Както знаете тук бе поканен да дойде и министър, но нещо не го виждаме", каза един от говорещите на трибуната. Той изрази възмущението си от "поголовната сеч и лъжата, че ставало въпрос за санитарна сеч". "Тук санитарна сеч няма. Това просто не е истина", каза той.

Исканията на Комитета за защита на Лозенска планина единодушно бяха приети на общоселско събрание. "Лозен отдавна загуби доверието си в контролните органи. Грозни сечища, разбити пътища, пресъхнали чешми. Не желаем повече това в Лозенската планина, независимо дали формално е законно, или не. Лозенската планина е посещавана от хиляди туристи годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай