Летни лагери спасяват родителите през ваканцията

Летни лагери спасяват родителите през ваканцията | StandartNews.com

Между 300 и 500 лева седмично излиза удоволствието за работещите с деца

Ваканцията дойде, алтернатива за родителите, които нямат възможност или не искат да изпращат децата си при роднини на село, са летните лагери. Офертите за тях изобилстват. Фирмите се напреварват да предлагат все по-предизвикателни и атрактивни предложения. В част от заниманията са включени много игри, при други се залага повече на обучението.

Летни лагери спасяват положението с грижата за децата. Ваканцията дойде и много родители са притеснени кой ще занимава децата им по цели дни в отпускарския сезон. Има различни алтернативи и множество оферти за работещи с деца. Лагерите се предлагат в цели три разновидности - морски, планински и приключенски, който може да е комбиниран с море и планина. Цените също са различни - седмица на лагер излиза средно между 300 и 500 лева. Има и по-луксозни оферти, както и доплащане за различни допълнителни екстри. Може да се постави например акцент върху спортните занимания, изкуството или изучаване на чужд език. Много от учениците се записват за алпийско катерене и уиндсърфинг, които са хитови дисциплини от няколко лета насам. В последните години все по-често се предлага и обучение на учениците по време на ваканцията и по информационни технологии - първи стъпки в програмирането, работа с интересни и полезни приложения, като за всяко хлапе се осигурява и индивидуален лаптоп. В различните оферти са включени транспортът, спането в дву- или тризвезден хотел с пълен пансион, застраховка, медицинско лице, спасител. Екскурзиите до съседни интересни места се заплащат допълнително. Малко по-евтино излиза едноседмичен лагер на планина. Този вариант е атрактивен заради прекараното време на чист въздух, планинските преходи (които са леки), а занимания като ориентиране с компас и опъване на палатки са мечта за всички малчугани. Обикновено се избират и хотели с басейн. Някои лагери предлагат и екстри като конна езда, наем на колело, катерене на стена, но те също се заплащат допълнително. Има и специално организирани тематични приключенски лагери като например "По стъпките на предците" в старопланинското село Лопушня, до Годеч, където 6 дни подрастващите се запознават с монголските юрти, коне, лъкове, оцеляване в природата, билки, прабългарски бойни техники, спортни състезания и игри. Лагерът се организира от юни до септември и струва 320 лв. за 6 дни. Предлагат се летни зооучилища, обучения в музеи и школи по танци и бойни изкуства. Така освен, че отпочива и се забавлява, детето се връща от лагера придобило нови знания и умения.

Зелената занималня е хит в столицата

За столичани една от най-атрактивните възможности да организират лятната ваканция на хлапетата са т.нар. зелени занимални, които са голям хит тази година. Всеки делничен ден от 8 до 17 ч. през юни, юли и август хлапетата имат занимания в околностите на София. Предлагат се различни дестинации - предимно на планината Витоша, но и селата Кътина, Зимевица, Белчин баня и Панчаревското езеро. Най-ниската цена е около 180 лв. седмично, без да се включва обяд. Децата си носят сандвичи и си правят пикник сред природата. Целодневни занимания се предлагат и в музеите в София. Те се съчетават с обучение по чужд език (най-често английски). Цените започват от 80 лв. седмично или 180 лв. за месец. Храната се носи от вкъщи, но ако се избере кетъринг за обяд и следобедна закуска, се заплаща по 5 лв. допълнително на ден. Лято в музея е една сравнително нова опция за столичани, но се предлага само през юни. Националният политехнически музей се утвърждава като един от най-интересните за децата. Там от 9.30 до 16.00 ч. в делничните дни музейните експерти запознават хлапетата не само с експонатите, но и им организират участие в различни физични и химични опити, откриват им тайните на света. Столичната зоологическа градина вече има традиция да води лятно училище за деца от 7 до 14 г. Групите се запълват почти моментално след обявяването на записването. Продължителността е една седмица от понеделник до петък от 9.30 до 16.00 ч. в Екологичния център на зоопарка. Хлапетата се запознават с животните, навиците им, работата в зоопарка, а цената е 60 лв. за 5 дни, като храна трябва да се носи от вкъщи.

Игротека "Палавници" в Кюстендил

И това лято детската игротека "Палавници" в Обединен детски комплекс - Кюстендил събира хлапета за игри и по-тихи занимания. Разделени на две групи, 45 деца на възраст от 5 до 11 години продължават заниманията в детска игротека от програмата за лятна работа. Хлапетата ще рисуват и моделират под грижите на педагози. На гости при тях вече бяха и специалисти от Центъра за кариерно ориентиране, които по интересен и забавен начин запознаха децата с професиите.
ОДК предлага и други занимания през ваканцията за малките жители на града. Те могат да се включат в Арт школа, тренировки по тенис на маса и шахмат и да ползват компютърния кабинет на Общинския център за свободно време, който се намира в сградата на ОДК.

Търсачи на съкровища в Русе

"Лято в музея" организира и тази година Регионалният исторически музей в Русе. Малчуганите ще бъдат забавлявани в търсене на съкровища из музейните експонати. Първата група деца от 7 до 11 години стартира своите занимания. Те са част от образователната програма на русенския музей. С помощта на музеен педагог децата научават любопитни факти за историята на града, за емблематични места и личности, разкриват тайните на археологията. Програмата включва още творчески занимания, съвременни интерактивни игри и игри от "бабино време" в Лапудариума зад музея. През тази година "Лято в музея" ще има още две издания - през месеците юли и август. В Русе предстои и стартът на традиционната Лятна детска академия, която организира фондация "Бистра и Галина" за 16-а поредна година. Участниците са ученици от 10 до 18 години. Проектът представлява обучение на деца и младежи в различни сфери от изкуството и науката.

Малчугани се обличат като първобитни хора

Регионален исторически музей в Благоевград организира Лятна детска музейна школа за деца на възраст от 6 до 13 години. Забавленията и обученията за малчуганите вече започнаха. Всяка образователна програма към лятната школа е на символична цена от 2 лева за пакет, като са предвидени и отделни безплатни занимания и бонуси за всички петъчни занимания. Целта на инициативата е младите хора да се докоснат до снимки, документи и експонати от фондовете на музея, да усетят автентичната атмосфера на времето, да разиграят моменти и да пресъздадат исторически събития, като възпроизвеждат действията на действителни личности. Хлапетата в детския кът могат да се върнат към времената на първобитните хора, могат да облекат специални дрехи. Там има възстановка на праисторическа къща с характерните за епохата елементи от бита на човека, пясъчник за симулация на археологически разкопки, ферма с растения, отглеждани от праисторическите хора, както и екологическа част, предлагаща разнообразни игрови ситуации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай