КЗК "проучва задълбочено" сделката за Нова тв

КЗК "проучва задълбочено" сделката за Нова тв | StandartNews.com

Окончателното решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за придобиването на групата на "Нова телевизия" от инвестиционната компания PPF Group ще се забави, става ясно от съобщение на регулатора.

От КЗК посочват, че предстои да бъде извършено задълбочено проучване на сделката за придобиване на едноличен контрол върху "Нова Броудкастинг Груп" АД и непряк контрол върху "Нет Инфо". Намеренията на компанията PPF, контролирана от чешкия милиардер Петр Келнер, бяха обявени още в средата на февруари. Тогава стана ясно, че тя ще плати 185 млн. евро за българската медийна група. Като причина за решението си за по-задълбочено проучване на сделката, от КЗК посочват това, че "Нова броудкастинг груп" има сериозно присъствие на медийния пазар у нас, като има пряко влияние и върху рекламния. "Предвид характеристиките на всеки един от съответните пазари в медийния сектор, може да се заключи, че придобиваната група има водещи позиции, разполага със значителен финансов и организационен ресурс, възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата и утвърден имидж.

"Нова Броудкастинг Груп" АД притежава пазарен дял в размер на 30-40% за 2016 г. и 30-40% за 2017 г., получен на база зрителска аудитория", а по критерия стойност той е 30-40% за 2016 г.", посочват от Комисията. "Обединената група ще разполага със съществено предимство пред останалите конкуренти, което налага извършването на задълбочено проучване на възможните антиконкурентни ефекти от сделката", допълват още от регулатора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай