Красимир Вълчев: Нашето бъдеще е в знанието

Красимир Вълчев: Нашето бъдеще е в знанието | StandartNews.com

24 май е денят, който ни напомня, че нашето бъдеще е в знанието и в паметта. Това е денят, в който ние неизбежно се замисляме за предизвикателствата пред образователната система, за нашите учители, за нашето образование и наука, посочи министър Вълчев пред БНТ.

"Няма друга управленска програма с толкова силен ангажимент, с толкова силен бюджетен акцент върху учителите и образованието. Ние съзнаваме, че учителят е основният фактор, основната фигура за по-доброто образование, той е този, който може да интегрира децата от проблемни групи, той е този, който до голяма степен може да повиши образователните им резултати. Осъзнаваме, че инвестициите в образованието на утрешните поколения започват с днешните инвестиции в учители. За да повишим тяхната мотивация, трябва да повишим и техния социален статус", коментира още той.

Красимир Вълчев каза, че в период от 4 години се предвижда удвояване на учителските заплати. "Заплатите ще бъдат увеличени общо и диференцирано. Общо - за да мотивират всички, за да мотивират повече млади хора да се включат в педагогическо образование и педагогическа професия. И диференцирано - отчитайки усилията на учителите, които преподават и техните усилия, които полагат." Той обясни, че диференцираното заплащане ще се осъществява на ниво училище или училищен колектив. То също ще отчита доколко учителите работят с деца от уязвими групи, а също и естествената склонност на млади учители да не искат да преподават в отдалечени населени места. Те ще трябва да бъдат компенсирани за това си усилие. Трябва да отчетем факта, че те жертват част от социалната си среда, която биха имали в големия град. Ще бъде взиман под внимание и приносът на училището като колектив за напредъка и развитието на учениците като група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай