КНСБ иска скок на доходите с 20%

КНСБ иска скок на доходите с 20% | StandartNews.com

Висшистите които работят по специалността си трябвало да взимат 700 лв.

Увеличението на доходите няма алтернатива. Всички други приказки остават на заден план, ако искаме да има българи в следващите години, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по БНР. Той допълни, че предложението на синдиката за минималните осигурителни доходи в частния сектор е за увеличение на заплатите между 10 и 12%. Според него има приоритетни сектори, които могат и би трябвало да получат дори 20% увеличение.

През следващата 2017 г. от синдиката искат да бъде въведена ясна минимална работна заплата за висшисти, които работят по специалността си, която да е в съотношение 1.5 пъти минималната работна заплата за страната. Това означава, че висшистите, които работят по специалността си, трябва да получават най-малко 700 лв.

"30% от българите живеят с доход на лице от домакинството под прага на бедността. Част от тях са пенсионери, но има и много други работещи. По-големият проблем обаче е, че работещите българи продължават да получават изключително ниски възнаграждения в огромната си част. Още по-големият проблем е, че просто гласуват с краката си и напускат държавата. Между 48 000 и 60 000 всяка година се изселват от нашата мила родина – предимно млади или добре образовани хора в активна възраст, които обезлюдяват пазара на труда драматично" мотивира предложенията си Димитров.

Той коментира и статистиката на ЕС за ръста на заплатите през 2016 г., където страната ни е на престижното второ място с ръст от 7.1% при 1.7% средно с думите: „Тези числа са верни, никой не може да каже че не са, но са като онази приказка за пилето със зелето – средно всички са яли пиле със зеле, но за някои дори няма зеле в чинията и то доста хора".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай