Кметове профукали такса "смет"

Дянков управлява бюджета еднолично, твърди шефът на Сметната палата

Кметове профукали такса "смет" | StandartNews.com

София. Кметове злоупотребяват с такса "смет". В някои общини парите на хората, дадени за чистота, се харчат за други цели, съобщи шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров. Установени са поредица от случаи на завишаване на размера на събираната такса и използване на остатъчните средства за дейности, извън изрично посочените в закона. Това негативно кметско ноу-хау не е за препоръчване, каза Димитров.

Заради груби финансови нарушения Сметната палата е отказала да завери отчетите за 2011 г. на четири общини - Борован, Бяла Слатина, Септември и Бобошево. Експертите са открили неосчетоводени активи, вземания и задължения, неправилно осчетоводено приходи и разходи, неправилно отразяване на финансовите потоци.

Техническият университет също не е получил заверка. Установено е,че вузът има незаприходени активи - земи и терени на 11 сгради, за които дори нямало документ за собственост. Има други 15 сгради, които са осчетоводени, но нямат документ за собственост, посочиха от Сметната палата.

Само 6 министерства и ведомства, 7 общини и 11 висши училища са получили заверка на годишните си финансови отчети от Сметната палата без забележка. С „обръщане на внимание" са разписани отчетите на 29 министерства и ведомства, 82 общини, 18 държавни училища заради открити грешки.

Заверка с резерви са получили 8 министерства, 42 общини и 6 държавни висши училища заради съществени грешки и несъответствия. Сред тях са Министерски съвет, Министерство на външните работи, Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната, Социалното министерство, Земеделското министерство, Националния статистически институт, БАН, Висше транспортно училище „Тодор Каблешков", Висше строително училище „Любен Каравелов", Лесотехнически университет, Минно-геоложки университет, Национална художествена академия, Югозападен университет „Неофит Рилски".

В община Генерал Тошево има данни за измама, тъй като е открито използване на разходно-оправдателни документи от юридически лица без регистрация в търговския регистър и Булстат.

В Министерството на отбраната има незаверени активи, отклонения и несъответствия, допуснати във второстепенните разпоредители и поделенията. Същото се отнася и за Министерския съвет.

По думите на Валери Димитров областните администрации, които са преминали към МС, влошават счетоводната картина. Там са допуснати съществени отклонения по отношение на отчитането.

В БАН също има констатирани нередности - част от институтите не са отчели приходите и разходите си от стопанска дейност. Има заведени активи, сгради на по ниска стойност от пазарната стойност. Представителна 8-етажна сграда, чиято данъчна оценка възлиза на 4 млн. лева, е заведена за 200 хил. лева.

Дянков управлявал бюджета еднолично

Шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров обвини финансовия министър Симеон Дянков в еднолично управление на разходването на бюджетните средства. По думите му продължава негативната практика на многобройни корекции по бюджетите на публичните организации, чрез които текущо през годината се извършва преразпределение на планираните разходи.

При възлагането на обществени поръчки се наблюдава тенденция за намаляване броя на нарушенията. Някои от най-тежките нарушения през 2011 г., като разделяне на обществени поръчки и непровеждане на процедури, са съществено ограничени. При провеждане на процедурите проблемни остават въпросите за използването на ограничителни условия за допускане на участниците, както и субективните методики за оценка на офертите.

Отклонения от принципите за конкуренция са установени при възлагането на малки обществени поръчки въз основа на три оферти, при които се ограничава кръгът на потенциалните изпълнители чрез прилагане единствено на способа за събиране на оферти чрез покани до конкретни лица, определяни от възложителите.

По традиция и през миналата година най-висок процент отклонения и нарушения при възлагането на обществени поръчки са констатирани в общините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай