КАТ иска да се премахне знакът пред пътните камери

КАТ иска да се премахне знакът пред пътните камери | StandartNews.com

Пътна полиция направи нов опит за премахване на обозначителния знак пред пътните камери. Това беше съобщено от началника на "Пътна полиция” комисар Бойко Рановски.

По неговите думи знакът затруднява работата на катаджиите и ще се настоява за премахване на сигнализацията поне пред мобилните камери. "Ние ще го предложим, а дали ще го одобри нашето ръководство и ще стигне до Народно събрание, не мога да кажа категорично. За стационарните камери не е проблем да бъдат сигнализирани и да се знаят местата, но мобилният контрол, за да може да сме по-реални и мобилни, знакът ни затруднява", каза Рановски.

Подобен опит имаше и през миналата година, но предложението беше отхвърлено от Транспортната комисия. Знак Е24, който обозначава участък с пътна камера за контрол на скоростта, бе въведен през май 2015 г. с цел КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери. Тяхното използване бе спряно от Върховния административен съд през 2014 г., тъй като според магистратите нямало достатъчно гаранции, че те не се манипулират и не е сигурно дали заснетият водач е в нарушение преди или след ограничителния знак за скоростта. Транспортната комисия отхвърлиха предложението с мотива, че табелата има силен превантивен ефект, а работата на КАТ не била да се крие по храстите. Според Бойко Рановски обаче въпросният "превантивен ефект” не е толкова голям.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай