Кърджали се обедини в подкрепа на Петя

Кърджали се обедини в подкрепа на Петя | StandartNews.com

Кърджалийци показаха, че носят добри сърца и могат да се обединяват в името на каузи, особено когато става въпрос за човешки живот. Повече от два часа и половина продължи благотворителният концерт в града в подкрепа на Петя Костова. В препълнената зала на театъра бяха дошли много кърджалийци, обединени от общата кауза – да помогнат за набиране на средства за лечението на младата жена, страдаща от болестта на Ходжкин. Сред публиката бяха и кметът на Кърджали Хасан Азис, и зам.-кметът Веселина Тихомирова. Цялостната организация за концерта бе на трима ученици доброволци, които се свързвали с мениджърите на певците и уточнили участието им в Кърджали.

Концертът започна с видеообръщение на самата Петя, която развълнува всички със своята искреност и голямо желание да се пребори с тежкото онкологично заболяване. „Имам пълното основание като кмет на Кърджали да се обърна с чувство за гордост от това, което младите хора на Кърджали правят", каза Хасан Азис и покани на сцената тримата младежи, организирали концерта - Моника Николова, Мартин Каралчев, Христо Момчев.

„Благодаря от името на всички за чудесния урок, който тази вечер младите хора поднасят на всички кърджалийци - общото желание да помогнем на Петя. Обикновено родителите и по – големите учат децата, но сега ролите са разменени. Тази вечер децата на Кърджали дават урок на възрастните по човеколюбие, по доброта и аз се гордея с това", продължи градоначалникът и призова хората да помогнат на младото момиче .

На сцената в Кърджали първи в подкрепа на Петя Костова пяха и танцуваха малките таланти от вокална група „До ре ми" и от Школата за модерни танци към ОДК, след това Радко Петков, финалист от Гласът на България, Деа Майсторска, следваха Нели Петкова, Симона Загорова, Здравко Мандаджиев, както и танцьорите от Тракийското дружество „Димитър Маджаров" в Кърджали. Билетите за спектакъла бяха на цена 8 лв., 250 от тях бяха откупени от община Кърджали, във фоайето на театъра бяха поставени и дарителски кутии. От благотворителния концерт на 13 декември кърджалийци събраха над 5 000 лв. в името на каузата за лечението на 30-годишната Петя.

Инициативите в Кърджали продължават повече от месец. На обществени места са поставени над 170 дарителски кутии, създадена е специална Фейсбук страница, чрез която много хора от различни градове в страната откликват на призива за набиране на средства. В много кърджалийски училища се организират благотворителни базари с изработени от децата сувенири, картички, сурвачки, коледни играчки. Така вече са събрани няколко хиляди лева. Танцов клуб проведе специално парти с латино и зумба като приходите от входа също бяха за младото момиче . Кампанията „Да подарим надежда за Коледа" в подкрепа на деца и младежи с увреждания, ще предостави също част от набраните суми за Петя Костова. В тази връзка по покана на областния управител Никола Чанев в Кърджали ще гостува Фолклорен ансамбъл „Родопа" – Смолян със своя зрелищен спектакъл „Невястата". На 23 декември предстои и благотворителен турнир по мини футбол. Към момента събраните средства по банковата сметка на Петя Костова са 21 813 и 1529 евро в сметката paypal.

„Ние се радваме, че толкова много кърджалийци откликват на призива да помогнем на Петя", заяви Десислава Тончева, част от мащабната благотворителна кампания в града. Тончева припомня, че в рамките на две години младата жена загубва и двамата си родители, сега до нея в борбата с рака са съпругът й, брат й и нейните близки и приятели. Петя, която страда от синдрома на Ходжкин, е изключително борбена, преминала е през всякакви химиотерапии и лъчетерапии, мечтата й е да оздравее и да има рожба. Нуждае се от 104 000 лева за скъпоструващо лекарство, което не се поема от Здравната каса в България. То дава големи шансове за стабилизация на състоянието й, а дори и за ремисия, а и било дало шансове да й се извърши втора трансплантация на стволови клетки.

Всеки, който иска да помогне на Петя, може да го направи на следната банкова сметка:

Райфайзен банк
IBAN: BG40RZBB91551087733102
BIC: RZBBBGSF
Титуляр: Петя Костова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай