Каракачанов: Ще въведем платена доброволна служба в армията

Каракачанов: Ще въведем платена доброволна служба в армията | StandartNews.com

Министърът на отбраната Красимир Карачаканов има уверения от премиера и от парламента, че ще подкрепят предложението за въвеждане на доброволна военна служба, като според него има вариант за нея да има заплащане. Той не уточни за какво заплащане става дума - такова имаше и навремето, като войниците бяха "платени" с откровени подаяния в размер колкото за 2-3 кутии цигари и няколко вафли.

Каракачанов заяви, че продължава да настоява за връщането на казармата, а въвеждането на доброволна военна служба би било първата стъпка в тази посока. Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия, допълни министърът на отбраната. 500 години хранихме чужда армия, стига толкова, смята вицепремиерът.
Рисковете в света стават все повече и приближават към границите на България, посочи министър Каракачанов.

Според него младите хора в България трябва да имат военна подготовка. Предложението за първата стъпка към връщането на казармата предвижда да могат доброволно да служат онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения. Те ще бъдат не кадрови военнослужещи, а доброволни. Прогнозният срок е 6-9 месеца в зависимост от специалността. Преминалите доброволната служба ще влизат след това в резерва. Това би довело и до решаване на проблема с недокомплекта, защото една част от тях може да харесат и да останат на служба, допълни Красимир Каракачанов. По негови данни незаетите места в системата на отбраната в национален мащаб са 5500. За проблемите с недокомплекта са отделени 30 млн. лв. от отпуснатите 105 млн. лв., според военния министър.

За да има държава, да се охранява животът и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия, категоричен е вицепремирът Каракачанов. Той предлага да се въведе швейцарската система по отношение на наборната служба. Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна служба. Заплахите към тях са много по-малки отколкото са заплахите към нас, държавите от Южна Европа или Балканския регион, допълни Каракачанов.

В отговор на журналистически въпрос за увеличението на заплащането за полицията, военният министър коментира: Смятам за правилно целият сектор "Сигурност"- армия, полиция, служби за сигурност, да бъдат в комплект. Според министър Каракачанов не би било правилно да се отпускат пари "само там, където някой вдига шум или прави протест". Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава, че има по-малко нужда от полицията, допълни вицепремиерът. Той заяви, че и през следващата година ще има увеличение на заплатите на военнослужещите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай