Източват спешно 81 язовира

Следят под лупа "Бели Искър"

Източват спешно 81 язовира | StandartNews.com

81 язовира са в пред аварийно състояние, обявиха от  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Агенцията е издала предписания за незабавното им изпразване.

Към момента въпросните язовири се поддържат на кота мъртъв обем и постоянно се следят от експертите. 

По-рано на днес на брифинг от прокуратурата съобщиха, че 205 язовира са рискови и крият опасност от наводнение. Проверени са общо 4390 водоема, както и съоръженията към тях. 54,44% от тях са в неизправно-частично работоспособно състояние. 

От ДАМТН подчертават, че предаварийното състояние е моментно положение, което се установява при проверка. Нужно е веднага след това собствениците да предприемат спешен ремонт или съоръжението да бъде изпразнено.

От агенцията обръщат внимание, че са предприели серия от мерки, свързани с язовир "Бели Искър". Те са в изпълнение на разпорежданията на Върховната административна прокуратура. Дадено е предписание съоръжението да работи постоянно с 1 млн. кубични метра свободен обем. Около 14 млн. куб. метра е общият обем на съоръжението.

Създава се и работна група между всички ангажирани институции - Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на вътрешните работи, Областна администрация София, община Самоков, Столична община и други. С представители на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". Всички проучвания потвърждават, че трябва да се предприемат ремонтни дейности на съоръжението.

Агенцията е направила предписание за процедура по инженерингови дейности по извършване на рехабилитация на язовирната стена. Тя трябва да стартира в тримесечен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай