Измерени са завишени нива на уран в питейната вода на Харманли

Измерени са завишени нива на уран в питейната вода на Харманли | StandartNews.com

Завишени нива на уран в питейната вода са измерени Харманли и още три села в общината. На 15 август Община Харманли получи предписание от Регионална здравна инспекция - Хасково за незабавно преустановяване на консумацията на питейна вода в Харманли и селата Бисер, Остър камък и Надежден.

След извършено изследване на водата за питейно-битови цели от зона за водоснабдяване Харманли-2 от ВиК - Хасково е установено минимално отклонение по показателя "естествен уран". По данни от изследването установените стойности на уран са - 0.043±0.003 Bq/l при определен максимално допустим показател от 0.03 Bq/l.

От Община Харманли призоваха всички жители на засегнатите населени места да прекратят консумацията на питейна вода от чешмите, както и ползването ѝ при готвене. Водата е годна само за хигиенни цели. ВиК -Хасково започна предприемане на действия по отстраняване на проблема и осигуряване на питейна вода на населението, отговаряща на регламентираното качество на водата за питейно-битови цели.

Кметът на Харманли Мария Киркова призова отговорните институции да решат проблема генерално, а не да предприемат действия само за момента. „Искам да призова гражданите да спазват предписанията, свързани с водата. Те ще бъдат своевременно уведомявани за предприетите действия", каза още Киркова.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, цитиран от Агенция Фокус, че няма заплаха за здравето на населението. Той поясни, че за да възникнат такива проблеми, трябва минимум 70 години и то ежедневно да се приема вода в количество, не по-малко от 2 - 2,5 литра. „Само един от всичките девет кладенеца в Харманли е спрян и отклоненията във водата са малки, така че очаквам пробите, които са взети, да бъдат в рамките на нормите. Но така или иначе, докато нямаме сигурни данни, че водата отговаря на всички изисквания, общината ще продължи да осигурява бутилирана и минерална вода за детските и лечебните заведения", каза още д-р Кунчев и уточни, че се осигуряват и водоноски за населението.

Във връзка с резултатите от пробите, той обясни, че това кога ще бъдат готови те зависи от това какви точно изследвания се правят. „Някои от тях отнемат известно време – от 2 до 3 дни, правим всичко възможно да сме достатъчно бързи. Но и не сме спрели водата за хигиенни нужди, тъй като използването ѝ не крие рискове за здравето", обясни здравният инспектор.

Д-р Кунчев коментира, че за региона на Хасково проблемът с урана във водата е възникнал в миналото и вероятно ще продължи да възниква и в бъдеще, ако не се вземат кардинални мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай