Измамниците скоро ще бият крадците

Няма данни за игра "Син кит", категоричен е мистър Радев

Измамниците скоро ще бият крадците | StandartNews.com

Към настоящия момент в ГДБОП и от партньорските служби от ЕС, Русия и САЩ не са постъпили конкретни сигнали за наличие и разпространение чрез социалните мрежи на играта "Син кит", заяви вътрешният министър Валентин Радев. 

Темата е преекспонирана в опит да бъде привлечено вниманието на потребителите с чисто комерсиална цел, без да е подплатена с каквито и да е конкретни доказателства и факти. Първите данни за наличие на тази игра датират от края на 2015 година, когато в руски електронни медии започва да се спекулира с убийството на 16-годишно момиче, обясни министърът, цитиран от "Фокус".

По проблема многократно са давани интервюта в български медии от експерти от ГД „Борба с организираната престъпност“. Експертите продължават установената практика за провеждане на беседи и лекции сред подрастващите в учебните заведения из цялата страна, добави той.

Радев обаче посочи друг проблем - Ало, измамите. "До края на юни тази година регистрираните телефонни измами са 406, спрямо 380 за същия период на 2016 година. Около 7% е повишаването. Разкрити са 61 престъпления или 15.2% от регистрираните за периода спрямо 27 за миналата година. Налице е увеличение при разкриваемостта с малко над 7-8%“, обясни той и допълни, че са установени 47 лица, извършители на такива престъпления спрямо 19 за същия период на миналата година.

МВР не води официална статистика за инкриминираните суми, но по приблизителни данни причинените имуществени вреди през 2017 година надхвърлят 2,8 млн. лева“, посочи вътрешният министър.

По думите му единичните суми, с които са ощетени гражданите, варират от няколко стотин до няколко десетки хиляди лева. "Измамата е на второ място по разпространение след кражбата. През последните години особена актуалност придобиха телефонните измами“, коментира Валентин Радев. "Тези престъпления представляват около 30% от регистрираните измами. Това са престъпления с висока финансова, морална и финансова вреда за жертвите, които са предимно възрастни хора“, посочи той.

Основната тенденция е миграция на контингента на територията на Румъния, обясни министърът и допълни, че са налице данни за извършвани измами на територията на Сърбия с български сим карти. "Налична е информация за движение на лице от криминалния контингент по линия на Българското Черноморие, откъдето извършват престъпна дейност, възползвайки се от натовареността на курортите с туристи“, коментира Валентин Радев. "До средата на юли 2017 година съвместно с 10 областни дирекции на МВР са проведени 13 полицейски операции за противодействие на телефонните измами“, каза още той.“, каза още Валентин Радев.

 Извършват се ежедневни полицейски проверки в кв. „Лозница“ за установяване на лица на територията на ромската махала, пребиваващи в нарушение на Закона за гражданските регистрации, коментира той за ситуацията в Асеновград. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай