Изложба за 140 г. от Освобождението в Москва

Изложба за 140 г. от Освобождението в Москва | StandartNews.com

В Москва вече отбелязват 140-та годишнина от освобождението на България. Изложба, посветена на юбилейната и за двете страни дата, е открита в историческия музей на "Площадь Революции". Изложението е под надслов "За други своя" и предлага реликви от освободителната война.

Мундирът на император Александър II, сабята на генерал Скобелев, знамената на полковете и военните награди на героите – всичко това може да се види сред изложените експонати.

"Самото наименование на изложението говори само по себе си как Русия оценява събитията от 1978 г. Освобождавайки България, която се е намирала под турско робство близо пет века, Русия е загубила десетки хиляди свои воини", коментират организаторите на изложбата.

Форсирането на Дунава, боевете под Шипка и обсадата на Плевен – са ключови събития на Освободителната война, за които е акцентирано. Напомня се също, че поводът за войната са жестоките кланета и ликвидацията на поредица въстания на християнското население на Балканите. Като най-бруталната разправа е с участниците в Априлското въстание, което шокира целия свят.

Жертви на зверствата стават над 30 хиляди мирни жители, жени и деца. Събитията в България и на Балканите са предизвикали широк отзив в Руската империя. В редиците на интелигенцията се разгръща цяла кампания в защита на балканските славяни. В защита на българите са се надигнали Достоевский, Иван Тургенев , Менделеев, Репин и други видни просветители. Техните произведения посветени на тези събития могат да се видят в историческия музей в Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай