Искат Копривщица вече да не е архитектурен резерват

Искат Копривщица вече да не е архитектурен резерват | StandartNews.com

Общинският съвет на Копривщица поиска да бъде премахнат статутът на архитектурно-исторически резерват на града. Мотивите са, че така се пречи на развитието на града, защото не може да се строи.

В Копривщица сега е развит единствено туризмът.

Идеята за премахване на статута на Копривщица се родила покрай изготвянето на Общия устройствен план, съобщава bTV. Законът налага много ограничения на населените места, представляващи резервати. Например в тях е забранено новото строителство.

Копривщица е обявена за архитектурно-исторически резерват преди близо 45 години. През последните 30 години обаче държавата не се грижи за нейното развитие, казват общинските съветници и настояват статута на града да бъде променен.

„Ползите, които е имала Копривщица от допълнителния статут вече не се изпълняват – от 30 години няма финансиране", коментира председателят на общинския съвет Рашко Христов.

Против отмяната на статута на Копривщица като архитектурен резерват е гласувал общинският съветник Любомир Цеков, който е и бивш кмет на града.Той е и против застрояването на града.

„Моето мнение е, че би трябвало тази красота да се запази – ако отпадне този статут какво ще стане – не мога да ви кажа. Ще стане като Банско най-вероятно – презастрояване", казва Цеков.

По документи в Копривщица има 400 паметника на културата. Повечето от тях обаче са разрушени.

Жителите на града обаче не искат градът им да промени облика си.

От Министерството на културата коментираха, че не е в правомощията на общинския съвет да решава за статута на града. Той може да бъде отменен единствено с решение на Министерския съвет.

Общинските съветници настояват планът да бъде напълно променен, като изцяло отпадне охранителната зона. Освен това искат да се даде възможност за възстановяване на съществуващата стара ски писта, като се надяват така да привлекат още туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай