Инспектори и дизайнерки яхнаха колела за Седмицата на мобилността

Инспектори и дизайнерки яхнаха колела за Седмицата на мобилността | StandartNews.com

Столични инспектори яхнаха велосипеди, а дизайнерки показаха мода на колела за старта на Европейската седмица на мобилността в София.  По традиция тя се провежда от 16 до 22 септември, тази година темата е  „Чиста, споделена и интелигентна мобилност", а мотото е „Заедно стигаме по-далеч".  "Искаме да накараме повече софиянци да слязат от колите, да ходят пеша и с велосипеди, както и да ползват повече обществения транспорт. Така ще направим въздуха по-чист и ще намалим трафика в столицата", заяви при откриването председателят на комисията по транспорт и туризъм към СОС Екатерина Йорданова, която оглавява организационния комитет за кампанията.  Официалната церемония на Лъвов мост беше уважена ог столичните зам.-кметове по екология и транспорт Йоана Христова и Евгени Крусев, общински съветници, кметът на район Сердика Тодор Кръстев,  шефът на столичния метрополитен инж. Стоян Братоев, изпълнителният директор на Столичен инспекторат инж. Веска Георгиева, директори на общинските предприятия по транспорт, общински служители и много граждани. 

Събралото се множество беше впечатлено от арт инсталация „Чиста околна среда", изградена от три перпетуум мобиле въртележки, направени от рециклирани части на велосипеди. Другата атракция бяха представителките на Дамския клуб велосипедистки, които изнесоха модно ревю на колела „Мобилността среща модата"! Заедно с децата във велошествието се включиха и служители от Столичния инспекторат, които слязоха от колите за кампанията.
Столичните зам.-кметове Христова и Крусев също яхнаха колела. Колоездачите преминаха по булевард „Мария Луиза" и стигнаха до Съюза на транспортните синдикати в България, където всички заедно почистиха района. През това време деца, разделени на възрастови групи, се запознаха в изпровизирани ателиета с правилата за безопасност и разделното събиране на отпадъци.
Следващият акцент в програмата беше пътешествие с ретро трамвая. В него се качиха децата на транспортни работници, а разходката премина под надслов „Гордея се с труда на моите родители". Така малките столичани успяха да се докоснат до трудовото ежедневие на своите родители. Седмицата на мобилността продължава в неделя с посещение на мобилна библиотека в парка на "Младост" 3 и обиколка с ретотрамвая по културните забележителности на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай