Инициатива на "Стандарт": Разказват на 100 деца за Кирил и Методий

Митрополит Николай благославя учениците, вестникът им подарява тефтерчето на Левски

Инициатива на "Стандарт": Разказват на 100 деца за Кирил и Методий | StandartNews.com

Легендарната зала "Съединение" на пловдивския исторически музей става днес от 13,00 часа класна стая. Над 100 ученици от пети до осми клас ще се съберат в нея за открит урок по родолюбие, посветен на 24 май и светите братя Кирил и Методий. Събитието е част от националната кампания на в. "Стандарт" "Уроци по родолюбие" и се провежда по инициатива на вестника и областния управител на Пловдив Здравко Димитров.

Лично Негово високопреосвещенство пловдивски митрополит Николай ще благослови децата. Те са от училищата в Пловдив и областта, които носят името на светите братя Кирил и Методий. Владиката ще им разкаже и как светите равноапостоли са допринесни за развитието на духовността и книжнината по българските земи.

Българското училище е рожба на българската православна църква, каза на 11 май митрополит Николай по време на тържественото честване на Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий в областната управа. "Никой и нищо не може да заличи молитвения спомен на българите за святото дело на светите равноапостоли Кирил и Методий", заяви тогава Негово високопреосвещенство. "Каквото е коренът за дървото, това е и историята за народа. Нека не сме само почитатели на Светите равноапостоли Кирил и Методий, нека сме техни подражатели", заръча владиката.

Историческата част на открития урок по родолюбие ще изнесе проф. Николай Овчаров. Всички свързат българския Индиана Джоунс с разкопките и големите открития на Перперикон, в Мисионис и крепостта "Урвич" край София. Но малцина знаят, че проф. Овчаров е правил едни от първите разкопки и проучвания на Града на буквите - Велики Преслав, легендарната столица на Симеон Велики, люлката на първата българска книжовна школа - Преславската. Тя става най-важният литературен и културен център в България и в целия славянски свят до изгарянето на Преслав от византийския император Йоан I Цимисхи през 971. Сред изявените български писатели и учени, работили в школата, са Наум Преславски (до 893), Константин Преславски, Йоан Екзарх, Черноризец Храбър. Кирилицата е създадена именно в Преславската книжовна школа.

Специален гост на открития урок ще бъде заместник-министърът на културата Амелия Гешева. Партньори на инициативата са вестник „Марица" и издателство „Захарий Стоянов".

Откритият урок по родолюбие се провежда в годината на Апостола на свободата. На 18 юли честваме 180 години от рождението на най-великия българин Васил Левски. Затова главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова ще направи специален подарък на всяко от децата, включили се в открития урок - тефтерчето на Васил Левски и книгата 100 причини да се гордеем, че сме българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай