17:40 ч.

19.05.17

2 мин.

0

0

0

Името на проф. Цоцорков редом до Райна Княгиня

от Димитър Илиев |

Името на проф. Цоцорков редом до Райна Княгиня

5000 си взеха последно сбогом с големия българин


Името проф. д-р Лъчезар Цоцорков ще бъде редом до Райна Княгиня и порф. Марин Дринов в мемориалната стена на община Панагюрище, която се намира в Историческия музей в града. Това решиха общинските съветници в Панагюрище по предложение на кмета Никола Белишки.
Над 5000 души се стекоха вчера на поклонение в Панагюрище и извиха над 300-метрова опашка. Те чакаха повече от час, за да си вземат последно сбогом пред тленните останки на председателя на надзорния съвет на "Асарел Медет" АД и почетен председател на Българската минно-геоложка камара проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Той почина на 16 май в Швейцария след битка от година и половина с коварна болест.
Пред ковчега с тленните останки на проф. Цоцорков един след друг застанаха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, шефът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, депутати, ръководствата на общините Панагюрище и Стрелча, на които починалият бе почетен гражданин, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, бизнес партньори, миньори от "Асарел Медет", лекари от "Уни хоспитал" и хиляди граждани.
Сред черните драперии, окичени по стените на зала "Асарел арена", слова за създателя на най-успешното предприятие в региона - "Асарел-Медет", произнесоха кметът на Панагюрище Никола Белишки, изп. директор на " Асарел Медет" АД Делчо Николов и настоящия председател на Минно-геоложката камара проф. Николай Вълканов. До огромен некролог в памет на проф. Цоцорков, семейството му приемаше съболезнования. Хората пишеха своите прощални слова и благодарствени думи в шест книги.
Съболезнователни телеграми изпратиха президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, председателят на НС Димитър Главчев, министрите от кабинета.
„Той беше един достоен работодател, достоен човек! Ще ни липсва на всички", написа в съболезнователната телеграма до семейството на Цоцорков министър-председателят Бойко Борисов.
Черни траурни знамена бяха спуснати на сградите на общината и на болницата "Уни Хоспитал", съградена по идея на проф. Цоцорков и финансирана от него.
Родолюбивият панагюрец бе погребан в местния гробищен парк само в присъствието на семейството си.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент