Илияна Йотова заряза лозе и тропна хоро в Делчево

Всеки месец изчезва по едно село, алармира вицепрезидентът

Илияна Йотова заряза лозе и тропна хоро в Делчево | StandartNews.com

Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на традиционния празник на лозята и виното в гоцеделчевското село Делчево. Заедно с кмета на общината Владимир Москов тя заряза лозето на Стоян Касапов в местността "Баира". След това тя тропна и хоро на площада, заедно с местни жители.

"Мрачни статистики бяха изнесени тези дни. Хората в българските села са най-застрашени в цяла Европа от социално изключване. Зад тази купешка дума и това понятие стоят много тежки и тревожни показатели. Почти всеки месец затваря по едно българско село. Държавата, политиците и институциите са в огромен дълг към българските села", предупреди Йотова.

"Държавната помощ за малките общини, за селата, трябва да бъде национална политика, а не да се остави на инерцията. Тогава ще се върнат и младите хора. Данъчни облекчения, възможност да се ползват с привилегии европейски средства,т.е. облекчен режим при кандидатстване по проектите, възможността по-малките общини да не остават в зависимост от големите градове, а напротив да бъдат достатъчно самостоятелни. Тази година е решаваща, защото се прави европейския бюджет за следващите пет години. За България е жизнено важно да се запази сегашната философия за получаване на финансиране от европейските фондове. Планът "Юнкер" е за богатите държави, за големите компании, за големите инфраструктурни проекти. Ако се заложи само на такива средства ние ще страдаме много и ударът ще бъде най-вече върху българските общини" заяви още Илияна Йотова.

На традиционния ритуал по зарязване на лозята присъстваха и евродепутатът Асим Адемов, народният представител Богдан Боцев, кметът на Гоце Делчев Владимир Москов. "Имах много покани, но това е един от най-хубавите краища на България и естествено е моя избор да падне върху Делчево. За първи път съм тук и съм очарована от природата, която виждам. Вижте какво здраво време ни посреща, което означава че ще има и добър берекет", каза вицепрезидентът Илияна Йотова. "Не само тук, но и в полето има много сериозни масиви от лозя. Не сме най-известния лозов край, но пък се произвежда много хубаво грозде и вино", допълни кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Определени бяха и победителите в различните категории производители на вино. Наградите за младо вино реколта 2017 връчи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай