Играчка плачка с паметниците

Играчка плачка с паметниците | StandartNews.com

"Да оскверниш паметник е като да се гавриш с труп. Това е нещо срамно, за което не може да има оправдание, независимо колко мразиш този, на когото е вдигнат паметника". Думите са на 53-годишния софиянец Николай Начев, инженер по професия, който твърди, че няма партийни пристрастия. Поводът за разсъжденията му са хроничните набези срещу Паметника на съветската армия. Последният беше на 24 октомври, когато монументът осъмна боядисан в жълто, което доведе до нота от страна на Русия. "Когато виждам как млади хора с пяна на уста обясняват, че това е паметник на чужда армия, искам само да им кажа, че това е преди всичко един войнишки паметник", допълва 62-годишният Запрян Терзиев. Според него построеният през 1954 г. мемориален комплекс е в памет, колкото на Съветската, толкова и на Българската армия. 450 000 наши войници и доброволци се сражават срещу Третия райх в заключителния етап на Втората световна война. Българските части са под командването на Трети украински фронт и на практика са в състава на съветските войски. В резултат от това участие между 8 септември 1944 и 9 май 1945 са убити 8 337 наши бойци и офицери, 9 155 са безследно изчезнали, а 22 958 ранени. Ген. Владимир Стойчев е единственият чуждестранен генерал, който взима участие в Парада на Победата в Москва. Това е признанието за ролята и мястото на българските воини в Съветската армия, която тогава се явява освободителка на Европа от фашизма, колкото и това да дразни слуха на мнозина сега.

А цената на пролятата българска кръв е държавата ни да не загуби територии, защото балканските ни съседи не пропускат да търсят компенсации за това, че София влиза във войната като съюзник на Хитлер.
"Много ми е чудно, защо вандалите с такова настървение драскат и боядисват Паметника на Съветската армия. Все пак това не е паметник на английските и американските пилоти, които са бомбардирали варварски София от пролетта на 1941 г. до 1944 година", недоумява 22-годишният студент Росен Варадинов, който категорично не е съгласен с тезата, че младото поколение българи традиционно е русофобско настроено.

Негови връстници от младежките структури на БСП бяха готови да дават нощна стража пред паметника, за да спрат вандалите.
От такава охрана май наистина има нужда, защото Паметникът на съветската армия периодично е обект на издевателства. През 2011 г. фигурите на съветските войници бяха изрисувани като популярни комикс герои от рода на Супермен и Батман. През февруари 2014 паметникът осъмна с надписи "Слава на Украйна" и "Капутин". Над тях бе нарисувано украинско знаме, а една от фигурите бе боядисана в цветовете на Украйна -синьо и жълто.

През август 2013 г. войниците станаха розови, а под тях имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!" и "Прага '68" по повод 45 г. от потушаването на Пражката пролет.

Въпреки хроничните набези срещу монумента все още няма заловени и наказани вандали. Това е и най-големият упрек от руска страна към българските власти. Липсата на адекватни мерки срещу мародерите създава невярното впечатление, че българското общество е охладняло към братушките. Всички социологически проучвания обаче показват, че мнозинството българи имат подчертано добро отношение към Русия и виждат в нея приятелска страна, независимо, че България е в ЕС и НАТО.
"Мнозина не разбират колко опасно е за нас, българите, оскверняването на съветските паметници. Не само заради риска от ново влошаване на междудържавните ни отношения с Москва. А и защото няма руснак, който да не изпитва свещени чувства пред тези монументи, върховен символ на саможертва за свободата на човечеството", обобщава проф. Ваня Добрева, публицист и политик, бивш депутат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай