20:15 ч.

13.08.17

1 мин.

0

0

0

Ибряма открива фестивала в Жеравна

от редактор |

Ибряма открива фестивала в Жеравна

Народната носия е задължителна, забранени са телефони, таблети и часовници


Иво Папазов – Ибряма ще открие десетото, юбилейно издание на фестивала на фолклорната носия край Жеравна на 18 август. Организаторите на проявата, сред чийто редовни участници е зам. председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов са поканили на голямата сцена изпълнителите от оркестър „100 каба гайди" на Тодор Джуфаров, зурнаджии от Петрич, оркестърът на Васил Денев „Гергьовден" и етрополската духова музика. Те ще подгреят публиката за солата и импровизациите на Ибряма.


По традиция дрес кодът на фестивала е собствена носия. Не е разрешено да се ползват телефони, таблени и часовници.
Веднага след началото на тридневното веселие ще стане известен и носителят на голямата награда „Апостол на българщината".
Съботният ден е посветен на традиционната българска сватба, където мераклиите да усвоят нови стъпки на хора ще могат да ползват уменията на професионални танцьори, докато чакат внасянето на приготвените от изкусни готвачи чевермета.


Късно вечерта ще се разстеле жаравата за нестинарските ритуали, а преди това ще има народни борби, надигравания и концерти с участието на ансамбъл „Сливен" и певиците Албена Вескова и Росица Пейчева.


Фестивалът води началото си от 2008 г., като идеята е на Христо Ив. Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе". От 800 участници в началото сега фестивалът събина 15-16 000 души.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент