ИАРА ще арестува бракониери

ИАРА ще арестува бракониери | StandartNews.com

Служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) вече ще могат да арестуват бракониерите. Това реши парламентът с приемането на промени в Закона за рибарството и аквакултурите на второ четене. Поправките са внесени от ГЕРБ.

Срещу полицейските правомощия протестираха от БСП с аргумента какво става, ако нарушителят е малолетен. Пленарната зала обаче даде права на служителите на рибарската агенция да използват физическа сила и помощни средства след предупреждение, както и записващи и заснемащи устройства. Те ще могат да използват моторни превозни средства със специален режим на движение.

За бракониерите, които ловят риба с взрив, пък е предвиден дори затвор за една година наред с глоба от 10 до 15 хил.лв. Предвидена е и пробация за нарушителите, които бъдат хванати в крачка. За улов на забранен вид риба, за използване на ел.ток без разрешително или в забранени места наказанието ще бъде затвор до 6 месеца и глоба от 5 до 10 хил. лева или пробация. Рибата и помощните средства, с които е извършено престъплението, ще се отнемат в полза на държавата, гласуваха депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай