"Христос възкръсна – хора, веселете се!

"Христос възкръсна – хора, веселете се! | StandartNews.com

ВЪЗЛЮБЕНИ ВЪВ ВЪЗКРЪСНАЛИЯ ГОСПОД БРАТЯ И СЕСТРИ,

Възкресение Христово, Великден – това е най-големият, най-тържественият празник на Христовата Църква, защото ни благовести победата на Христа над смъртта, изкуплението от греха и вечното спасение.

Днес тържествуват, вярата, надеждата и любовта. Тава е ден на свято веселие и особена радост.

„Тоя ден е Господ сътворил да се зарадавме и развеселим в него" (Пс. 117:24). Днес всяко творение възпява Възкресението – ангелите на небето, човеците на земята и цялата природа. Днес е прославата на доброто и гибелта на злото и неговите служители.

Днес е тържество на добрите души и сърца. Днес Господ благодатно ни озарява с радостта на Възкресението Си.

Първите човеци Адам и Ева чрез греха и смъртта са изгубили живота, а сега чрез Живота в лицето на Възкръсналият Господ Иисус Христос смъртта се обезсили. Чрез непослушанието на Адам сме загубили рая, а сега чрез послушание във вярата, съхранявана от Църквата, ни се открива входа на рая.

Великден – Пасха, по думите на Св. Иоан Златоуст, е залог за мира, източник на примирение, прогонване на враговете, разрушение на смъртта, избавление от греха и спасение на човеците. Затова вестта на „Светоносния ангел" ни ощастливява и окрилява. Великден е денят на живота, в който любовта, идваща от горе, побеждава силите на злото и обезсили ада.

Възкръсналият от мъртвите Господ Иисус Христос е нашият Божествен Учител и Спасител, Изкупител и Просветител, и който Го последва, не ще ходи в мрака, а ще има светлината на живота.

Хрисовата светлина е незалязваща. Тази благодатна светлина просвещава ума, осветява душата, огрява сърцето, успокоява съвестта и дарува небесен мир.

И въпреки че тази светлина радва, утешава и извисява, човеците обичат повече мрака, от колкото светлината.
Най-страшното е да разпространяваш тъмнина. И всеки, който мрази брата си, се намира в тамнината и в тъмнината ходи, и не знае къде отива, защото тъмнината е ослепила очите му. И всеки, който мрази брата си е човекоубиец.
А дали омразата е намаляла в нашето общество? Дали любовта се разширява в нашите души? Дали Христовата светлина прогонва духовния мрак?

Господ Иисус Христос умря заради греховете на всички човеци и възкръсна, за да дарува духовни блага и вечен живот на всички повярвали.

Ако не можем да бъдем светлина в света, да не бъдем тъмнина в живота си.
Ако нямаме сили да се противопоставим на жестокостите, да не защитаваме престъпността.
Ако изнемогваме в твърдостта да опазим истината, да не бъдем предатели.
А какво съгласие би настъпило в отношенията между хората, ако бяха огряни от Христовата светлина, ако възприемат искрено Вярата и бъдат изпълнение с Любов.

Колко много войни, раздори биха се прекратили, ако човеците си простят всичко, заради Възкресението.

И тогава Възкръсналият Христос невидимо ще ги приветства с думите: „Радвайте се!".

Отново изгря светозарният ден на Христовото възкресение! Отново прославяме най-великата победа! Отново възпяваме дивното тържество на Христово Възкресение! Отново пеем: „ Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта победи, а онези, които са в гробовете, живота подари!"

Обични братя и сестри,

Отечески ви приканвам в днешния пресветъл ден на Възкресение Христово, да забравим трудностите и несгодите в живота, а да издигнем надежден поглед към Възкръсналия Господ Иисус Христос, да Го възхвалим и молим да преминем земното си поприще с достойнство и упование за наследяване на вечния живот.

Сърдечно ви поздравявам православните християни на Богоспасаемата Пловдивска епархия и моля Възкръсналия Христос да ни благослови, просвети, очисти и освети за да бъдем синове и дъщери на Светлината на света. Амин!

ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!

Пловдивски митрополит Николай

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай