Хитрино с нов квартал от вторник

Хитрино с нов квартал от вторник | StandartNews.com

Автобуси извозват местните до дворовете им, за да хранят животните си

10 от засегнатите семейства ще живеят във фургони докато им построят къщи

Жителите на поразеното от влаковия взрив село Хитрино вероятно ще могат да се върнат по домовете си във вторник. На осмия ден след трагичния инцидент, от Хитрино продължава извеждането на овъглените цистерни. Досега бяха преместени осем, а до късно снощи трябваше да се изкарат и още три. Така остава само една, от която допреди ден изтичаше газ, въпреки че бе тампонирана в средата на седмицата.

И вчера властите допускаха жителите на селото контролирано, за да нагледат домовете и животните си. Онези, чиито къщи не са разрушени или силно пострадали от взрива, с нетърпение очакват да се върнат там. Премиерът в оставка Бойко Борисов, който отново е в Хитрино, за да следи от близо работата на пожарникарите, им даде надежда, че още във вторник или сряда ще могат да сторят това и ги увери, че властите работят за максимално бързо обезопасяване на района.

Директорът на пожарната Николай Николов пък даде да се разбере, че докато това не се случи, хората няма да се връщат: "Специфични са операциите, опасни са, така че ще бъдем докрай внимателни. За един-два дни не следва да притискаме хората. Това решение ще го взема в момента, в който съм напълно сигурен".

"В понеделник ще има в читалището среща, на която всички служби, които замерват вода, почви, въздух - регионални и национални, ще дадат на хората резултати от тези изследвания да бъдат спокойни, да бъдат убедени, че няма изключение от нормите", заяви транспортният министър Ивайло Московски и допълни, че вече няма напрежение и хората са по-спокойни.
До момента 10 души са заявили желание да ползват предоставените фургони, съобщи пък Севджан Акиф, председател на обществения съвет в Хитрино.

По-рано тази седмица бяха доставени 23 фургона, в които хората могат да се настанят, докато приключат ремонтите по домовете им или строежите на изцяло нови къщи. това обаче ще отнеме още ден-два. Причината е, че на един трафопост е вързана цялата електроенергия на селото. "Т.е. или трябва да се пусне ток навсякъде, или никъде", обясни подробно премиерът Бойко Борисов. Това според него налага допълнителна работа, преди да се допуснат хората.

1 милион лева от SMS-и за седмица

Националният съвет на БЧК реши да направи Обществен съвет, който да контролира раздаването на събраните средства за Хитрино. Това съобщи вчера председателят на БЧК Христо Григоров, във връзка с инициативата по събирането на средства за преодоляването на щетите от инцидента в с. Хитрино. Григоров уточни, че общественият съвет ще се състои от журналисти, общественици, представители на Българската православна църква и Главното мюфтийство. Председателят на БЧК допълни, че в него е поканен да участва и кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. „На всяко едно съвещание на този обществен съвет ще се прави протокол с разпределение на средствата. Когато завърши кампанията, а тя ще продължи няколко месеца, защото тези хора ще имат нужда от дългосрочно подпомагане, тогава ние излизаме пред българския народ и до стотинка се отчитам", каза Христо Григоров.

По думите му, когато се влезе вътре в червената зона и се направи оценка на нуждите, тогава общественият съвет по предложение на кмета, кризисния щаб и хората ще направи анализ и ще се види за какво ще се използват средствата. Според него хората в Хитрино ще имат нужда да се обзаведат на първо време. „Над 1 млн. и 600 хил. лв. се събраха по кампанията на БЧК само за няколко дни, което говори, че българският народ е народ с много голяма ценностна система, който е готов да помогне", посочи Григоров и отчете, че едно такова бедствие обединява българите. Той уточни, че около 1 млн. лв. от средствата за Хитрино са събрани от sms-и, а другото от корпоративния бизнес. „Ние вярваме, че другата седмица, която идва може би ще постъпят още средства", посочи Григоров.

„Хубавото е , че вече имаме общо над 30 млн. - достатъчна сума, която дава възможност това село да стане едно от най-хубавите красиви села в България. Дълбоко съм убеден, че може би ще останат средства и тогава е хубаво да се помисли част от останалите средства да се насочат към Мизия, където все още нещата не са решени, все още хора живеят във фургони, да се насочат към Бисер, където все още има нерешени неща", коментира Христо Григоров. „Когато народът знае за какво дарява и има ясна визия и когато народът знае, че един лев, който дава - отива, за каквото е даден, той отваря сърцето си и дарява. Това се доказа в Бисер, това се доказа в Аспарухово, в Мизия, в Перник", каза оше Григоров пред "Фокус".

Англичанка помага на пострадалите

В шуменското село Върбак живее англичанката Лиса Стоун. Сутринта на 10 декември тя се събужда, обезпокоена от силния гръм, който се донася от няколко километра. "Спях и чух много силен гръм. Беше доста силен за гръмотевица, но все пак си помислих, че е буря. Видях, че небето е ясно и си помислих: "Това е газова експлозия отново". Защото тук в селото се е случвало и преди да се взривяват газови бутилки", спомня си Лиса.

Веднага започва да събира топли дрехи и ги натоварва в колата, за да ги занесе в Хитрино. Не след дълго обаче разбира, че няма да бъде допусната до селото от съображения за сигурност. Лиса споделя, че домът й е отворен за нуждаещите се и веднага щом бъдат махнати ограничителните мерки тя и семейството й ще се включат в разчистването на селото. Същевременно признава, че според нея отпуснатите от държавата 300 лева са малко. "Когато чух за помощите от 300 лева си казах: Това не е достатъчно. Тези пари едва стигат за месец, но какво се случва с техните къщи, къде ще отидат тези хора?", пита се все още тя.

Застраховката на "Булмаркет" не покрива щетите

Ще трябва да доплатим разходите на хората, каза Станков

Застрахователната полица на фирма „Булмаркет" няма да покрие щетите от експлозията в Хитрино. Това призна собственикът й Станко Станков вчера. Повечето хора в Хитрино не са застраховали къщите си. Нямат „Каско" и за колите, изпепелени от експлозията. Затова ще трябва да разчитат на обезщетения само от фирмата превозвач. По думите на Станков обаче сумите от застраховката няма да е достатъчна. „Ние от наша страна със сигурност ще трябва да покрием щетите допълнително над застраховката", посочи още Станков. От „Булмаркет" не казаха на каква стойност е застраховката, но лимитът й е 500 хиляди лева. Те няма да стигнат и пострадалите вероятно ще получат минимални обезщетения. „Ние сме наели адвокатска кантора, за да бъде в помощ на хората", коментира кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. За обезщетения обаче ще може да се претендира едва в края на делото за експлозията на гарата, при това само ако се докаже вината на машинистите или на превозвача.

Превозиха и осмата цистерна

Премиерът Бойко Борисов, заедно с директорa на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, министърa на транспорта Ивайло Московски и кметa на Хитрино Нуридин Исмаил инспектираха на място действията на специализираните екипи, които провеждаха операция по извозването на опасните цистерни от дерайлиралия влак в Хитрино вчера. до късно снощи продължи работата на пожарните спасители и експертите по подготовка за извеждане и на останалите четири цистерни, сред които и най-рисковата, от която има съмнения за изтичане на газ в течна фаза. Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че при тази цистерна е имало още няколко манипулации. Успоредно с работата на пожарните екипи на мястото на инцидента, влязоха и групи на ВиК и електроразпределителното дружество, като всички останали инфраструктурни съоръжения вече се преглеждат за готовност за пускане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай