17:35 ч.

12.01.18

2 мин.

0

1

0

Грипът затвори болниците в Пловдив

от Руми Борисова |

Грипът затвори болниците в Пловдив

Грипната епидемия чука на вратата. Очаква се тя да бъде обявена до края на месеца. Свижданията в пловдивските болници, плановите операции, детските и женските консултации са прекратени заради грипа, стана ясно вчера от писмо на Регионалната здравна инспекция, изпратено до лекари, учители и общинари.


Градът под тепетата все още не е под карантина, но се очаква това да стане в следващите седмици. Напълно възможно е скоро да бъде обявена и грипна ваканция. В момента заболелите пловдивчани са 122 на 10 000, при средно за страната 119 на 10 000. Най-засегнати са децата във възрастовите групи от 0 до 4 години, както и от 5 до 14 години, отчитат медиците. Огромни опашки има пред повечето кабинети на общопрактикуващи лекари.


Перник също е пред грипна епидемия, предупредиха от Регионалната здравна инспекция в града. За първите седем дни на януари е регистрирана заболеваемост от 209.15 на хиляда, при средна от 94.85. Повече от три пъти са се увеличили болните от остри респираторни заболявания. Броят им е скочил от 45 на 155 случая. Заболеваемостта е двойно по-голяма от средната за страната. В училищата болните деца непрекъснато се увеличават. Обстановката се следи ежедневно. Най рисковите групи са най-малките деца и учениците.


Грипът започва с внезапна много висока температура от 39-40 градуса. Придружен е от болки в мускулите и ставите по цялото тяло, болки в гърлото, затруднено дишане. За да отмине по-бързо, джипитата препоръчват болните да останат в леглото поне 4-5 дни.


Лекарите припомнят, че добрата профилактика е един от основните начини, които предпазват от грипна зараза.


Наред с почивката, приемането на здравословна храна и достатъчно течности по време на грипния сезон е нужно да се внимава повече с кого и как разговаряме и в какви помещения седим. Заради студеното време често много хора се събират на едно място, стаите не се проветряват и това позволява на грипа по-бързо и лесно да се разпространи.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 22:47 · 12.01.2018
грипът затвори болници????
Ало Румяно, от кога грип можe да затваря?
аман от клозeтeн жаргон и малоумни рeдактори
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент