Гръцкият храм в София става действащ

Посланик Григориос Василоконстандакис разговаря по въпроса с патриарх Неофит

Гръцкият храм в София става действащ | StandartNews.com

Българският патриарх Неофит прие посланика на Гърция в България. Това съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ. „Особено във времена на тежки изпитания, като атеистическия период и годините на разкола в БПЦ ние винаги сме срещали братската подкрепа и помощ от страна на благочестивия гръцки народ", каза патриарх Неофит по време на срещата си с посланика на Гърция в България.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес посланика на Гърция Негово Превъзходителство Григориос Василоконстандакис, който бе придружаван от г-н Андреас Котидис - първи съветник и заместник-ръководител на мисията, и г-н Спиридон Критикос – първи секретар и консул при гръцкото посолство. В срещата взе участие и Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Като знак на уважение към предстоятеля на БПЦ – Българска патриаршия и свидетелство за единството между двете Църкви – Българската и Гръцката и нашите православни народи, бе окачествена днешната визита. Бе подчертано, че тези двустранни връзки на единство и взаимопомощ имат непреходната и вечна основа на общата ни вяра и се описва най-добре от евангелските слова „кога страда един член, страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове" (1Кор.12), понеже всички православни християни, независимо от своята народност, са членове на едно тяло - Църквата Христова.


В хода на разговора домакините благодариха за добрата воля от страна на Гръцката архиепископия да предостави за нуждите на българите живеещи в Атина храм, в който се служи на български език и отправиха предложение да се направи нужното, та гръцкият храм „Св. Георги" в София да стане действащ и да обгрижва духовно многобройната гръцка общност в столицата ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай