GPS за кучета и коне показват в Пловдив

GPS за кучета и коне показват в Пловдив | StandartNews.com

Заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев показа точен мерник в динамична стрелба, след като откри изложбата „Природа, Лов, Риболов 2018" в Международния панаир в Пловдив.

Модерно оборудване за различни видове хоби и спорт демонстрират над 60 фирми на
изложението.

"Радвам се, че можем да приветстваме участниците в този престижен форум в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС", заяви Атанас Добрев. Той преряза лентата, разгледа експозициите и бе впечатлен от голямото разнообразие на високо технологични иновации за лов, риболов, водни и екстремни спортове, демонстрирани на 24-ото издание на изложбата.

Мащабното събитие се провежда под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите, съорганизатори са Изпълнителната агенция по горите и Съюза на ловците и риболовците в България (СЛРБ).
Участниците показват ловно, рибарско, туристическо и спортно оборудване: лодки и яхти, оръжия, муниции, принадлежности, облекло, обувки, аксесоари, оптически и навигационни уреди, високопроходими АТВ и УТВ, както и други изделия за свободното време. Новост е зоната за екстремни спортове с екипировка, дронове, фото и видео техника. Сред атракциите са стрелби с лък и въздушно оръжие, интерактивни игри, презентации и риболовно състезание за деца, демонстрации на динамична стрелба с пистолет и картечница, разходки с кон и пони. Гостите могат да видят препарирани екзотични животни - от лъв до жираф и антилопа, както и оферти за екстремни преживявания като сафари и фото лов.

Проследяващи устройства за животни и универсален всъдеход са сред новостите, които може да се видят на изложбата.

Единствените в България GPS устройства служат за проследяване на домашни любимци, като кучета и котки, както и за коне и крави и са особено подходящи за високопланинските породи животни. Модерната джаджа работи с над 220 мобилни оператора в 80 страни. Разработени са няколко серии, сред които ловна и дамска, украсена с камъни „Сваровски".

Премиера ще направи универсалният всъдеход GENERAL, който може да се използва и за работа, и за забавления.
Сред най-атрактивните експонати са лодките Grand от фибростъкло, съчетаващи ултрамодерен дизайн и инженерни технологии, стабилност и лукс.

"Изложбата отговаря на нагласите на модерното общество, в което активният отдих и заниманията по интереси са важен приоритет", каза д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Съществен аспект е и зелената икономика, представена чрез дейността на държавните горски предприятия за съхраняване и използване на природните богатства.

"Важен е поставеният фокус върху връзката между бизнес начинанията и стремежа за опазване на природата, но и желанието да се приобщят децата към екологичната тематика", подчерта заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев.

По време на изложението се отбелязва и 120 години от създаването на най-старата и най-голямата ловна организация, чийто правоприемник е сдружението „Съюз на ловците и риболовците в България". В чест на годишнината за първи път на изложението се представя част от музейната сбирка на съюза.

„Природа, Лов, Риболов 2018" е разположена в палата 3. Тя е отворена от 9 до 18 ч., а в неделя – до 14 часа. Билетът струва три лева, за ученици, пенсионери и инвалиди цената е два лева. Той дава достъп и до останалите прояви в Панаира: „Цветна пролет" (от 21 март), Италиански фестивал на красотата и прическата (от 23 март) и киноложки изложби (от 24 март).

Очакват се над 20 000 посетители. Те имат шанс да получат различни награди, като попълнят анкетни карти. Подаръците са осигурени от Международен панаир Пловдив, а печелившите талони ще бъдат изтеглени в последния ден – 25 март.

* * * * *

1500 чужденци са ловували

у нас през миналата година

Атанас Добрев, зам.-министър на земеделието

Грижите за дивеча, полагани от държавните предприятия и техните ловни стопанства спомагат България да възвърне авторитета си на предпочитана ловна дестинация в Европа и света". През 2017 г. приходите по линия на организирания ловен туризъм възлизат на над 6,5 млн. лв., което е с над 1,5 млн. повече от предходната година. Ловували са близо 5 500 ловци, от които около 1 500 са чуждестранн

и гости с интерес към традиционно атрактивния трофеен отстрел, който предлага страната ни. Много успешна беше 2017 при отстрела на трофеен благороден елен, като са завоювани 53 златни медали при 36 през 2016. 56 са медалите при елена лопатар, от които 19 – златни. Ловът на дива свиня остава най-предпочитан и от чуждестранните, и от българските ловци, като по линия на организирания ловен туризъм през миналата година при този вид има общо завоювани 267 медала, от които 88 – златни. При перспективния вече лов на муфлон са отстреляни 17 с медали.Наскоро се проведе семинар в София на тема „Ролята на дивите животни в контекста на здравето на животните", където си дадоха среща лесовъди, ловни и ветеринарни експерти. В същия аспект беше и едно от значимите събития в календара на МЗХГ от края на миналата година, когато в Правец стартира дейността на първия в Европа и втори в света регионален CIC Център за опазване здравето на дивеча.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай