Главният секретар: Трябва да сме съпричастни към хората

Ще предприема действия в Икономическа полиция, допълни Младен Маринов

Главният секретар: Трябва да сме съпричастни към хората | StandartNews.com

След като премиерът и главният прокурор отправят критики, най-вероятно имат основания. Като ръководител на професионалната структура на МВР ще направя съответния анализ и ще предприема съответните действия, обяви главният секретар на Младен Маринов по повод коментарите на Борисов и Цацаров, че Икономическа полиция не си върши работата.

За да искаме от полицаите да вършат това, което хората очакват, трябва да им осигурим необходимите условия. Премиерът разпореди, вчера направихме справка, работихме, стигнахме до извода колко е необходимо, за да няма основание за това, че нямаме гориво и технически средства, за да покрием и отработим сигнал. Стана ясно каква е сметката, премиерът ни я каза колко излиза на годишна база. Ще бъдат отпуснати необходимите средства и това няма да е оправдание, че не сме покрили даден сигнал, продължи главен комисар Маринов.

Искам да ме разберете правилно. Численият състав на Министерството към момента, на хората, които изпълняват полицейска дейност на терен, не е достатъчен. Има много незаети места. Тук не говорим да се отпусне допълнителен щат, тук говорим, че няма хора, които да заемат този, който съществува. Всяка седмица започваме да назначаваме нови полицаи, но това е процес, който трябва да е постоянен и да даде резултат след примерно 5 години. Следващото, което е, ще държа да се реши въпросът със забавянето на униформите и с окомплектоването на състава с лични средства за защита, каза още главният секретар на МВР.

В момента вече са приключили обществените поръчки и са оборудвани специализираните полицейски подразделения и жандармерията, които реално са тези, които действат в тези населени места – под формата на мобилни групи, провеждане на специализирани полицейски операции. Ежедневно на мен директорите ми докладват къде и каква операция се провежда .До момента за първите пет месеца на 2017, сравнено с същия период за 2016 г., нивата на всички видове престъпления, които формират оперативната обстановка, са значително намалели. Казвам това под условие, тъй като за хората звучи като цифри, а усещането за несигурност може би в голяма част остава, заяви Маринов. 

Слабите места на МВР, които формират общото недоволство - на първо място е отношението към гражданите, вързано от административните услуги до работа с жертвите на престъпленията. Смятам, че не навсякъде сме достатъчно съпричастни към това, което се е случило с човека, много от колегите гледат бездушно на отношението към такива жертви, тъй като не винаги можем да разкрием престъпника, но с отношението можем да покажем поне това, че сме съпричастни и изпълняваме това, за което ни дават заплати. Това, като служител, който знае как се случва на практика, ще държа да се промени, закани се главният секретар. Според него това ще е трудно, защото трябва да се разбият много стереотипи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай